2018-03-30

HOE VERLENG JE DE LEVENSDUUR VAN DE ACCU VAN JE LAPTOP?

Tegenwoordig zijn de meeste laptops uitgerust met een Li-ion- oftewel een Lithium-Ionaccu. Het voordeel van zo’n accu is dat deze geen ‘geheugen’ heeft. Hiermee bedoelen we dat de capaciteit van de accu dus niet minder wordt als je hem maar voor een deel zou opladen. Wil je echter lang van de accu van je laptop kunnen genieten, dan is er toch een aantal punten waar je nog extra op zou kunnen letten. Wil je weten welke? Lees dan snel verder.

Punt 1: laad de accu van je laptop bij de eerste keer volledig op

Ga je je laptop en dus de accu van je laptop voor het eerst gebruiken? Laad deze dan volledig op, zonder enige onderbreking.

Punt 2: voorkom een te warme accu

Is de accu van je laptop te warm, dan raakt deze sneller lading kwijt en wordt deze sneller oud. Ga dus zeker niet met je laptop in de zon zitten. Een te warme accu kan ook ontstaan doordat na een aantal jaar de koeling van je laptop vol stof komt te zitten. Dit zorgt ervoor dat de accu van je laptop oververhit raakt en de accu ook sneller oud wordt.

Punt 3: laat de accu van je laptop nooit volledig leeglopen

Laat de accu van je laptop nooit volledig leeglopen. Doe je dat wel, dan kan de accu beschadigd raken. Gelukkig is het zo dat je laptop automatisch wordt afgesloten op het moment dat de accu bijna leeggelopen is. Het is niet verstandig je laptop meteen daarna weer op te starten zonder dat je de adapter hebt aangesloten.

Punt 4: haal de accu uit je laptop

Is de adapter van je laptop altijd aangesloten als je aan je laptop zit te werken? Denk er dan eens over om de accu van je laptop te verwijderen en een poosje zonder accu te werken. Pas wel op dat je de accu nooit te lang uit je laptop laat en minimaal 1 keer per maand in je laptop terugplaatst. Werk daarbij dan ook met de accu in je laptop en laad deze daarna opnieuw op.

Punt 5: laat de accu van je laptop niet de hele nacht opladen

Is de accu van je laptop al opgeladen en heb je je laptop uitgeschakeld? Koppel dan de adapter los. Dit spaart de accu ook.

Punt 6: dim het beeldscherm van je laptop

Heb je veel te doen en verwacht je heel lang achter je laptop te (moeten) zitten? Dim dan het beeldscherm. Het scherm van je laptop is een van de onderdelen die de meeste lading verbruikt. Vandaar dat het zo is dat je langer op 1 acculading kunt werken als het scherm gedimd is dan wanneer deze op z’n allerfelst staat.

Punt 7: kalibreer de accu van je laptop

Geeft Windows aan dat de accu van je laptop niet meer kan worden opgeladen, terwijl deze nog helemaal niet volledig is opgeladen? Dan is het tijd voor de kalibratie van de accu van je laptop. Doorloop hiervoor de volgende 5 stappen:
  1. Laad de accu van je laptop op, tot op het moment dat Windows aangeeft dat deze niet meer verder kan worden opgeladen;
  2. Ga naar ‘energiebeheer’ in het configuratiescherm van Windows. Zorg ervoor dat het beeldscherm niet gedimd wordt en dat je laptop niet overschakelt op slaapstand op het moment dat de adapter is aangesloten;
  3. Verwijder de adapter en laat je laptop aan staan tot op het moment dat Windows aangeeft dat de accu van je laptop bijna leeg is of tot op het moment dat je laptop automatisch wordt uitgeschakeld omdat de accu leeg is;
  4. Laad de accu van je laptop opnieuw en zonder onderbreking op;
  5. De accu van je laptop is nu gekalibreerd. Stel via ‘energiebeheer’ het na een aantal minuten dimmen van je scherm en het overgaan op slaapstand opnieuw in en je kunt weer verder!
Electronic voor 2 Wheels Hover Scooter Banlance battery 10S2P18650
Clevo W110BAT-6 Batterij 5600mAh/62.16Wh 11.1V
MSI BTY-M6H Batterij 3834mAh / 41.40Wh 10.8V
Lenovo L11M3P02 Batterij 4060mAh/45Wh 11.1V
Lenovo L14M4P23 Batterij 4050mAh/60Wh 14.8V

Geen opmerkingen:

Een reactie posten