2018-04-22

Een ventilator in een computer installeren

Computers zijn complex stukjes technologie met talloze componenten die allemaal goed moeten werken. Ventilatoren zijn een essentieel onderdeel van elke computer, aangezien ze zorgen voor een koele luchtstroom over de componenten. Als je computer oververhit raakt, of als je een bestaande ventilator moet vervangen, dan kan het installeren van een nieuwe ventilator helpen om de temperatuur te verlagen en zelfs de computer stiller te maken.
Het aanschaffen van een ventilator
Controleer de specificaties van je computerkast. Er zijn 2 maten die het meest worden gebruikt voor ventilatoren in computers: 80 mm en 120 mm. Het kan zijn dat je computer meerdere maten ondersteunt, zoals 60 mm of 140 mm. Als je het niet zeker weet, verwijder dan één van de geïnstalleerde ventilatoren en neem die mee naar je computerhandel.
  • De meeste moderne kasten hebben 120 mm ventilatoren.
Bekijk je computerkast. Zoek naar lege plekken waar je een ventilator kan installeren. Je vindt deze wel aan elke kant van de computer. Elke kast heeft zit weer anders in elkaar en heeft een eigen maximum voor het aantal mogelijke ventilatoren.
Kies grote ventilatoren, als het kan. Als je kast meerdere maten ventilatoren ondersteunt, kies dan een grotere maat. 120 mm ventilatoren zijn aanzienlijk stiller en verplaatsen veel meer lucht, vergeleken met de minder efficiënte, kleinere ventilatoren.
Vergelijk verschillende ventilatoren. Lees de spec-sheets en ervaringen van anderen, om de verschillende ventilatoren te vergelijken. Zoek ventilatoren die stiller zijn en betrouwbaar. Ventilatoren zijn meestal erg goedkoop en je kunt misschien korting krijgen als je er meerdere aanschaft. Een aantal van de meer populaire fabrikanten zijn:
  • Cooler Master
  • Evercool
  • Deep Cool
  • Corsair
  • Thermaltake
Kies tussen LED of standaard. Als je een beetje flair aan je kast wilt toevoegen, dan kun je eventueel LED ventilatoren aanschaffen. Deze zorgen ervoor dat je kast oplicht in verschillende kleuren, maar ze zijn wel wat duurder.
Het openmaken van de kast
Het zijpaneel verwijderen. Je moet het zijpaneel van de computer verwijderen om toegang te krijgen tot de binnenkant. Gebruik de schroeven aan de achterkant van de computer om het zijpaneel te verwijderen. Dit is het paneel tegenover het paneel waar het moederbord aan is bevestigd.
  • Zorg ervoor dat de computer is uitgeschakeld en het netsnoer is ontstekkerd.
Aard jezelf, Je moet altijd jezelf aarden voor je aan de binnenkant van een computer gaat werken. Elektrostatische ontlading kan componenten ernstig beschadigen. Je kunt een elektrostatische polsband aanschaffen, of je kunt jezelf aarden door het aanraken van een metalen waterkraan.
  • Blijf jezelf aarden terwijl je met de computer werkt, om ervoor te zorgen dat zich geen verdere lading kan opbouwen.
Zoek alle ventilator-openingen. Er zijn meerdere openingen in de kast ter voor het installeren van een ventilator. Je kunt deze overal in de kast aantreffen, afhankelijk van het model.
Vind de aansluitingen voor de voeding op het moederbord. Deze kan je overal aantreffen, en misschien zijn er maar een paar. Aansluitingen voor ventilatoren worden meestal aangeduid als CHA_FAN# of SYS_FAN#. Raadpleeg de documentatie van je moederbord, mocht je problemen ondervinden bij het vinden van de connectoren.
  • Hebt je meer ventilatoren dan connectoren, dan kun je Molex- adapters gebruiken om extra ventilatoren aan te sturen.
Het configureren van de ventilatoren
Begrijpen hoe efficiënte luchtkoeling werkt. De ventilatoren in je computer blazen niet zomaar lucht over je componenten. Dit is niet de meest efficiënte manier om je computer te koelen. In plaats daarvan horen ventilatoren de lucht door je computer te verplaatsen, waardoor er voortdurend verse lucht over de componenten stroomt.
Onderzoek de ventilator. Ventilatoren bewegen lucht in een bepaalde richting, wat wordt aangegeven door een pijl , afgedrukt op de bovenkant van de behuizing. Is er geen pijl afgedrukt, dan kun je het label op het mechanisme van de ventilator onderzoeken. De lucht stroomt meestal naar buiten aan de kant waar de sticker is geplakt.
Plaats je ventilatoren zo dat er een windtunnel ontstaat. De windtunnel maak je door hebt plaatsen van aanzuigende en blazende ventilatoren. Meestal zal je meer blazende ventilatoren willen plaatsen, dan aanzuigende ventilatoren, omdat dit ervoor zorgt dat er een soort vacuüm in de kast wordt gecreëerd. Is dat het geval, dan zullen alle kleine openingen en spleten in de kast ook koele lucht aan gaan zuigen.
  • Achterkant – De voeding aan de achterkant van een computer heeft een ventilator die de lucht naar buiten blaast. Plaats een andere ventilator aan de achterkant van de behuizing die ook bedoeld zijn om lucht naar buiten toe te blazen.
  • Voorkant – Installeer een ventilator aan de voorkant van je computer die lucht aanzuigt. Plaats eventueel een twee frontale ventilator in de sleuf van de harde schijf (indien mogelijk).
  • Zijkant – Ventilatoren aan de zijkant horen zo ingesteld zijn als uitlaat. De meeste behuizingen ondersteunen wel een ventilator aan de zijkant.
  • Bovenkant – Een top ventilator hoort zo te zijn ingesteld dat er lucht naar binnen wordt gezogen. Het kan logisch lijken om juist aan de bovenkant een uitlaat te plaatsen, maar dit leidt meestal tot teveel lucht die naar buiten stroom, zonder dat er voldoende lucht voor in de plaats komt.
Installeer de ventilatoren. Schroef de ventilator vast met de bijbehorende schroeven. Zorg dat deze stevig vast zit, omdat de ventilator anders teveel lawaai gaat maken. Schroef de ventilator stevig vast, maar overdrijf niet, want je wilt in een later stadium de ventilator misschien verwijderen.
  • Verzeker je ervan dat de voedingskabels, waaronder die van de ventilator zelf, niet tussen de propellers terecht kunnen komen. Gebruik kabelbinders om deze uit de weg te houden, indien noodzakelijk.
  • Als het lastig is om de ventilator op z'n plek te houden terwijl je deze vastschroeft, gebruik dan een paar stukken afplakband om deze vast te maken, tot de schroeven zijn aangedraaid. Zorg ervoor dat je geen andere componenten of circuits afplakt.
Sluit de ventilatoren aan op je moederbord. Heb je teveel ventilatoren, of de ventilatorkabels zijn niet lang genoeg om bij de connectoren te komen, gebruik dan een Molex-adapter om de ventilatoren direct aan te sluiten op je voeding.
  • Als de ventilatoren direct op de voeding worden aangesloten, dan is het niet mogelijk om de snelheid van de ventilatoren in het BIOS te regelen; ze draaien dan altijd op volle snelheid.
Sluit de kast van je computer. Zorg dat de behuizing van je PC is afgesloten, voor je de ventilatoren gaat testen. Kasten en ventilatoren zijn ontworpen met het oog op luchtstromen, en een open kast doet dit teniet. Open kasten hebben een veel minder efficiënte luchtstroming dan een gesloten kast.
Monitor je ventilatoren. Als de ventilatoren aangesloten zijn op het moederbord, dan kun je controleren of ze goed werken via het BIOS. Je kunt via het BIOS ook de snelheid van de ventilator regelen. Gebruik een programma als SpeedFan om de snelheid van je ventilatoren vanuit Windows te kunnen regelen.
Houd de temperatuur van je computer in de gaten. Het is mooi als je ventilatoren prima draaien, maar het doel is natuurlijk dat de componenten in je PC koel blijven. Download een programma om de temperatuur in je computer in de gaten te houden (SpeedFan kan dit ook voor je doen). Als je computer nog steeds te heet wordt, dan is het misschien zaak om de ventilatoren te verplaatsen of anders te richten, of door meer extreme koelingsmethoden te overwegen.
Toshiba PA5163U-1BRS Batterij
MSI ADP-120MH-D Laptop-oplader
Asus A32N1405 Batterij 56WH 10.8V
Dell C4K9V Batterij 55WH 7.4V
Nintendo WUP-012 Batterij 1500mAh 3.7V

Geen opmerkingen:

Een reactie posten