Een laptop adapter – ook wel netvoeding, adaptor, laptopvoeding genoemd – gebruik je om jouw laptop van stroom te voorzien. Dit kan zijn om laptop op te laden als de accu leeg is.
Waar moet ik op letten?
Een adapter levert de juiste spanning en stroom aan een laptop.
Electriciteit komt veelal gewoon uit het stopcontact en wordt aangepast (het Engelse woord ‘adapted’) voor het juiste apparaat.
Spanning uitgedrukt in volt weergegeven als U
Stroom uitgedrukt in ampère weergegeven als I
Weerstand uitgedrukt in ohm weergegeven als R
Wisselspanning of Gelijkspanning
Er bestaan twee soorten spanning, namelijk wisselspanning (AC – Alternating Current) en gelijkspanning (DC – Direct Current). Beide soorten bestaan naast elkaar en hebben hun eigen kenmerken.
Gelijkspanning (DC)
Hoewel het elektriciteitsnetwerk is ingericht op wisselspanning, werkt de meeste electrische apparaten juist op gelijkspanning.
Bij deze vorm van elektriciteit is er sprake van een vaste plus en een vaste min. De stroom zal hier dus altijd in dezelfde richting stromen (van plus naar min).
Gelijkspanning werkt goed bij lagere spanningen en kent wat uitdagingen bij grotere spanningen. In de meeste gevallen komen we daarom vooral gelijkspanningen tegen tussen de 0,01 volt en ca. 24 volt. In de industrie zien we dat apparatuur voornamelijk werkt op 24 volt.
Enkele voorbeelden van stroombronnen die een gelijkspanning leveren zijn laptop en laptop accu’s (de boordspanning in een auto is 12 volt gelijkspanning). Hiervoor kan je vaak autoladers kopen voor je laptop.
Wisselspanning (AC)
Een elektrische spanning waarbij de spanning wisselt tussen positieve en negatieve spanning noemen we wisselspanning.
Hier is geen sprake van een duidelijke plus- en minpool.
Dit laat zich het beste uitleggen aan de hand van een elektriciteitsnetwerk zoals je deze thuis (in je stopcontact) ook tegenkomt.
U kunt altijd een laptop adapter met een hoger ampèrage dan uw laptop gebruiken.
Deze laptop adapter heeft meer vermogen dan de laptop vraagt en zal dus in geen enkel geval overbelast raken of in de beveiliging slaan.
Ook wordt de adapter minder belast dan een adapter die op maximaal vermogen moet werken. We raden daarom in veel gevallen aan om een zwaardere adapter aan te schaffen dan de adapter die u origineel bij uw laptop kreeg. U kunt dit vergelijken met een auto die maximaal 100 kan, als u dan vervolgens 100 kilometer per uur gaat rijden dan is de kans op overbelasting groot. Als u een auto koopt die maximaal 200 kan en vervolgens 100 kilometer per uur gaat rijden dan kunt u met gemak 4 keer de wereld rondrijden. U kunt zich nu vast wel voorstellen dat een laptop adapter met een te lage amperage nooit goed is.
Een laptop adapter met een hogere amperage kan dus nooit schadelijk zijn voor uw laptop.
Er zijn vier zaken waar je op moet letten bij een laptop adapter:
1. Ingangsspanning (de input, in volt) Is in europa altijd 110/220/250 volt
2. Uitgangsspanning (de output, in volt) Voor een laptop adapter is dit meestal tussen de 5 volt en 20 volt
3. Geleverde stroom (de output, in ampère) / Geleverde vermogen (de output, in watt) Voltage maal amperage is wattage
4. Benodigde connector
Al deze informatie vind je normaal gesproken meestal op de onderkant van uw oude adapter of op de onderkant van de laptop.
Toshiba PA5036U-1BRS Batterij 3000mah 14.4V
Bose 404600 Batterij 2300mah 11.1V/12.4v
LENOVO 54Y8861 PS-2151-01 Laptop-oplader
Acer R33030 Laptop-oplader
Acer ADP-180MB K Laptop-oplader
Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V
Geen opmerkingen:
Een reactie posten