2017-12-22

Hoeveel geheugen is er werkelijk nodig voor Windows 7 en Windows 8

Intern geheugen ofwel RAM-geheugen, hoeveel geheugen hebt u nodig voor Windows 7 of Windows 8? Wanneer we de systeemeisen voor Windows 7 en Windows 8 bekijken, dan is dat alvast hetzelfde. Zowel Windows 7 als Windows 8 verlangen 1 gigabyte (GB) aan intern geheugen als de 32-bits versie van Windows wordt gebruikt en 2 gigabyte (GB) als de 64-bits versie wordt gebruikt.
Is dit werkelijk alles wat Windows nodig heeft aan intern geheugen in een laptop of pc? Vaak wel, maar niet altijd.

Hoeveelheid intern geheugen afhankelijk van gebruiksdoel

Eigenlijk valt het nog best mee wat Windows 7 en Windows 8 aan geheugen verlangen. En wanneer u niet al te ingewikkelde dingen wilt doen, zoals een beetje e-mailen en internetten, dan hebt u ook niet echt veel meer nodig dan de 1 of 2 GB die in de systeemeisen voor Windows worden aangegeven.
Dit wordt echter snel anders wanneer de omstandigheden veranderen en u meer verlangt van uw computer. Bijvoorbeeld wanneer u een laptop hebt die het intern geheugen tevens gebruikt als geheugen voor de grafische kaart. Dat geheugen is dan voorts niet meer beschikbaar voor de programma's op uw computer. Iets dat ervoor zorgen kan, dat programma's niet zo snel werken als ze zouden kunnen.
Ervoor kan zorgen. Want dat hoeft dus niet het geval te zijn. Want niet elk programma dat u op uw computer gebuikt, heeft namelijk even veel geheugen nodig. Een e-mailprogramma of een webbrowser hebben bijvoorbeeld vaak genoeg aan een handvol MB's aan intern geheugen.
Anders wordt dat zodra u fotobewerkingssoftware gaat gebruiken. Of wanneer u films gaat bewerken of ingewikkelde spreadsheets op uw computer maakt.
Maar ook wanneer u altijd met veel programma's tegelijk aan het werk bent, kan de computer wel wat extra geheugen gebruiken.
En bovendien wordt uw computer blij van wat extra RAM-geheugen wanneer u een enthousiaste gamer bent.
Zoals gezegd is er volgens de systeemeisen voor Windows 7 en Windows 8 slechts 1 of 2 gigabyte aan geheugen nodig om Windows te kunnen laten draaien op een computer. Met die hoeveelheid aan intern geheugen kan inderdaad met de computer gewerkt worden. Maar het houdt niet over.
Aan de andere kant is 16 GB aan intern geheugen meestal al wel weer erg veel. Ten eerste kan alleen de 64-bits versie van Windows een dergelijke hoeveelheid aan intern geheugen beheren. En ten tweede kan het doorsnee programma niet eens gebruik maken van zo'n grote hoeveelheid geheugen, zelfs al is het aanwezig.

Hoe u bepaalt hoeveel geheugen u nodig hebt

Bepalen hoeveel geheugen u werkelijk nodig hebt in uw computer met Windows 7 of Windows 8 is niet heel ingewikkeld.
Eerst begint u met bepalen hoeveel geheugen uw versie van Windows kan ondersteunen. Want zoals gezegd kan de 32-bits versie van zowel Windows 7 als Windows 8 maximaal slechts 4 GB (gigabyte) aan intern geheugen ondersteunen.
Of u een 32-bits versie of een 64-bits versie van Windows op uw computer hebt, controleert u in Windows 7 op de volgende manier:
  • Open menu Start.
  • Wijs in menu Start de optie Computer aan en klik er met de rechtermuisknop op.
  • Klik in het geopende snelmenu op de optie Eigenschappen.
Het venster met de titel 'Informatie over de computer weergeven' zal nu geopend worden. In de categorie 'Systeem' in dit venster kunt u onder andere zien hoeveel geheugen er nu in uw computer aanwezig is en of uw computer voorzien is van een 32 bitsbesturingssysteem of een 64 bitsbesturingssysteem.
In de bovenstaande afbeelding kunt u zien dat het systeem waar de afbeelding op gemaakt is, beschikt over 4 GB geheugen en dat er een 64 bits versie van Windows 7 op het systeem geïnstalleerd staat.
Aan dit systeem zou dan ook meer geheugen kunnen worden toegevoegd. Bijvoorbeeld tot 8 GB of zelfs tot 16 GB. Nogmaals, omdat op dit systeem een 64-bits versie van Windows 7 geïnstalleerd staat. Maar is dat nodig? Of meer intern geheugen in een computer echt welkom zou zijn, controleert u op de volgende manier:
  • Start Windows Taakbeheer door de toetscombinatie Ctrl-Alt-Delete te drukken en vervolgens de optie Taakbeheer te kiezen.
  • Klik in het geopende venster 'Windows Taakbeheer' op het tabblad Prestaties. Het venster weergeven in de onderstaande afbeelding zal vervolgens zichtbaar worden.
In de bovenstaande afbeelding kunt u zien dat er slechts 1,27 GB ofwel 31% van het totaal beschikbare geheugen gebuikt werd op het moment dat de afbeelding gemaakt werd. Op datzelfde moment waren en maar liefst 7 programma's geopend op deze computer.
Zodra er ook nog een game gestart wordt, dat voor het grootste deel online wordt gespeeld, zien we het geheugengebruik ineens oplopen tot 55% van het totale beschikbare geheugen. Met andere woorden: Games lusten zogezegd wel wat geheugenruimte.
Dit voorbeeld toont aan dat je al heel wat tegelijkertijd kunt doen op je computer met 'slechts' 4GB aan intern geheugen.
En wanneer er, zoals in dit voorbeeld, nog bijna de helft van het beschikbare geheugen ongebruikt is, dan zal het toevoegen van extra intern geheugen niet bijdragen aan betere prestaties van de computer.
Wat wel zou kunnen bijdragen aan verbetering van de prestatie,s is het in de computer aanwezige intern geheugen vervangen door het snelste geheugen dat door het moederbord ondersteund wordt.
Waarbij gekeken wordt naar de maximale frequentie in MHz die het moederbord ondersteund. Vervolgens kiest u bij voorkeur voor geheugenmodules van een gerenommeerd merk, zoals: Kingston of Corsair.
Welk merk en type moederbord er in uw computer huist, daar komt u op de volgende manier achter:
  • Open menu Start.
  • Wijs in menu Start de optie Computer aan en klik er met de rechtermuisknop op.
  • Klik in het geopende snelmenu op de optie Eigenschappen.
Wederom zal het venster met de titel 'Informatie over de computer weergeven' worden weergegeven.
  • Klik in de categorie 'Systeem' op de link 'Windows Prestatie-index'
  • Klik in het venster 'De prestaties van uw computer classificeren en verbeteren' op de link 'Details over prestaties en systeem weergeven en afdrukken'.
Onderstaand venster zal nu zichtbaar worden op uw beeldscherm. In de categorie 'Systeem' in dit venster zal worden weergegeven welk merk en type moederbord er in uw computer gemonteerd zit.
Deze gegevens over het moederbord kunt u vervolgens gebruiken als zoekopdracht in Google. Met de gegevens uit de bovenstaande afbeelding zou de zoekopdracht er als volgt uit kunnen zien: Gigabyte GA-970A-UD3.
Via de specificaties van dit moederbord op de website van de fabrikant valt dan vervolgens af te lezen dat dit moederbord een maximale frequentie ondersteund van 1866 MHz voor geheugenmodulen. Op deze manier kunt u er dan bijvoorbeeld achterkomen dat u snellere geheugenmodules in uw computer kunt monteren voor betere prestaties.
Eerst goed onderzoeken wat u precies nodig hebt voor het sneller maken van uw computer, kan u een hoop geld en teleurstellingen besparen. Want meer geheugen leidt niet zonder meer tot betere prestaties van de computer.
Een goede indicatie of u werkelijk meer geheugen nodig hebt in uw computer is, wanneer u de harde schijf vaak hoort draaien in uw pc of het lampje die de activiteit van de harde schijf weergeeft op de behuizing van de computer veelvuldig ziet branden als u aan het werk bent met de computer.
Die veelvuldige activiteit van de harde schijf kan namelijk aangeven dat de programma's die u gebruikt veelvuldig gegevens aan het wisselen zijn tussen de harde schijf en het intern geheugen. Daarbij zult u dan tevens opmerken dat het programma langzamer reageert of langzamer gegevens verwerkt dan normaal.
Maar ook dan is het raadzaam om eerst te checken of het intern geheugen inderdaad compleet opgebruikt wordt. Zo kunt u dan tevens direct eenvoudig bepalen hoeveel geheugen er dan werkelijk nodig is voor Windows 7 of Windows 8 in de omstandigheden waarin u de computer gebruikt.
Bose 061384 061385 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V
LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader
LG BL-45B1F Batterij 3000mAh 3.8V
HTC B0P82100 Batterij 6700mah 3.8V
Toshiba PA5157U-1BRS Batterij 4160mah/50WH 11.4V

Geen opmerkingen:

Een reactie posten