2018-03-06

Huawei HiAssistent is de slimme assistent voor de Chinese markt

Amazon heeft Alexa, Microsoft heeft Cortana en Google heeft Google Assistant. De drie technische grootmachten maken de dienst uit in de markt voor slimme assistenten. Andere merken willen ook graag meedoen maar moeten slim zijn.
 Slimme Assistent
Amazon, Microsoft en Google hebben het volume en het bereik om van hun slimme assistenten een succes te maken. Deze slimme assistenten zijn belangrijk voor de toekomst want in een aantal jaar zullen we heel veel met de stem doen en minder met het toestel en het scherm. Elk merk dat de ambitie heeft om een technische grootmacht te worden zal daarin mee moeten gaan. Samsung investeert sinds de lancering van de Samsung Galaxy S8 veel tijd in zijn eigen Bixby en wanneer we de aanwijzingen mogen geloven zal Huawei snel met zijn eigen versie van een digitale assistent komen.
De basis van een slimme assistent is kunstmatige intelligentie en dat werkt alleen goed wanneer je daar de rekenkracht voor hebt. Huawei beschikt sinds vorig jaar over de Kirin 970-chipset en deze is gemaakt met de bedoeling het toestel mogelijkheden te geven wat betreft kunstmatige intelligentie. In het begin was dat alleen het herkennen van objecten door de camera maar uit aanwijzingen blijkt dat Huawei een eigen assistent aan het ontwikkelen is.

Huawei HiAssistent

XDA Developers heeft informatie in handen gekregen over Huawei. Zij zouden werken aan een eigen slimme assistent. De assistent krijgt de naam HiAssistent en is gebaseerd op Hi Voice. Deze dienst, die alleen in China werkt, laat je enkele eenvoudige taken uitvoeren via de stem, zoals het opzoeken van je smartphone. Deze functie was ook heel even actief bij de Honor 7 enkele jaren geleden.
Huawei legt over Android een eigen laag met de naam EMUI. In de laatste versie van deze laag zijn er ook aanwijzingen gevonden voor HiAssistant. Deze assistent zal een aantal zelfde mogelijkheden krijgen als de huidige slimme assistenten. Zo zal het gebruik maken van de zoekfunctie om dingen op te zoeken maar ook zullen er commando's zijn die je het toestel laten bedienen.
In China kun je geen gebruik maken van veel Google-diensten en daarom zijn QQ en vooral WeChat hier enorm populair. HiAssistant zal dan ook gekoppeld worden aan deze sociale netwerken en berichten kunnen versturen via deze netwerken. De meest bijzondere aanwijzing is wel dat de assistent naar alle waarschijnlijkheid ook betalingen zal kunnen verrichten. Ook zal het met Hi Vision een zelfde mogelijkheid krijgen als Google Lens en dat is onder andere het herkennen van producten en objecten.

Beschikbaarheid

XDA Developers heeft ook naar de firmware voor de komende Huawei P20-toestellen gekeken en daar zijn deze aanwijzingen niet te vinden. Dat wil zeggen dat Huawei zich met de HiAssistant alleen zal concentreren op de thuismarkt China. En dat is heel verstandig wanneer je weet dat Amazon en Google daar niet sterk vertegenwoordigd zijn en de slimme assistenten van deze bedrijven daar niet werken. Daarnaast zal de slimme assistent alleen werken met de Kirin 970-chipset. Dus onderaan de streep zal HiAssistant dus alleen in China werken op een Huawei-toestel die voorzien is van een Kirin 970-processor of een van zijn opvolgers.
DELL H6T9R RV8MP Batterij 44wh 11.1V
Acer AP14A8M Batterij 5910mAh/22.46wh 3.8V
MSI BTY-M6F Batterij 4640mAh/52.89WH 11.4V
Panasonic CF-VZSU66U Batterij 43Wh 7.4V
Clevo W540BAT-6 Batterij 4400mAh 11.1V

Geen opmerkingen:

Een reactie posten