Windows 10 evolueert verder. Na de verjaardagsupdate en de creators (of makers) -update is het nu tijd voor de fall creators update. Origineel kunnen we de benaming niet noemen, maar ze maakt wel duidelijk dat deze grote feature-update voortbouwt waar de originele creators-update eindigde. Waar de vorige versie van Windows 10 Paint 3D introduceerde, worden 3D-objecten met deze update volwaardige bestandstypes die je kan integreren met veel meer Windowsprogramma’s. Denk aan 3D-objecten in Powerpointpresentaties en Worddocumenten. Bij de diepgaande integratie van 3D hoort nieuwe hardware. De Windows 10 Fall Creators Update is compatibel met ‘mixed reality’-brillen. In de praktijk gaat het om budgetvriendelijke VR-headsets die in tandem met Windows 10 werken. De Mixed Reality Viewer, waarbij je een 3D-object op je pc meteen in 3D via een bril kan bekijken, is een mooi voorbeeld van de integratie.
Microsoft blijft inzetten op Windows Ink en breidt met deze versie de functionaliteit van de pen opnieuw verder uit. Zo kan je zodra je de update hebt met de pen snel annotaties maken bij PDF’s. De Windowsbouwer zorgt verder voor enkele vernieuwingen onder de motorkap die de veiligheid en de privacy van gebruikers moet verbeteren. Een welkome functie is de ransomwarebescherming, waarbij je aan Windows kan vragen om de toegang tot belangrijke mappen beter in het oog te houden. Dat moet er in theorie voor zorgen dat gekende ransomware wordt tegengehouden voor de encryptie van waardevolle bestanden kan beginnen.
Updateproces
Windows Insiders hebben de Fall Creators Update in principe al binnen, of ze nu in de slow- dan wel de fast ring zitten. De uitrol voor het grote publiek start vandaag en verloopt naar goede gewoonte gefaseerd. Microsoft zal de update eerst pushen bij consumententoestellen met hardware waarop alles zeker goed werkt. Vanaf dan zal de softwarebouwer het OS geleidelijk aan uitrollen naar toestellen met minder conventionele hardware om zo eventuele problemen te vermijden. Zakelijke toestellen komen in theorie pas na enkele maanden aan de beurt, terwijl Enterprise-klanten naar goede gewoonte helemaal zelf de controle over de implementatie van de update houden.De uitrol van de zogenaamde feature-update kadert in het plan van Microsoft om van Windows 10 zijn ‘laatste’ besturingssysteem te maken. Een splinternieuwe Windowsversie zit er in theorie niet meer aan te komen. In de plaats daarvan wil Microsoft Windows 10 laten groeien aan het tempo van twee feature-updates per jaar. Die updates veranderen oude functies en voegen nieuwe mogelijkheden toe, en mag je dus niet verwarren met klassieke beveiligingsupdates. Microsoft blijft versies van Windows zonder de recentste feature-update nog geruime tijd ondersteunen met de nieuwste beveiligingsupdates.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten