2017-12-06

Kalibreer regelmatig de batterij van je laptop

Accu's en batterijen zijn geen zaken waar we vaak aandacht aan besteden. We laden ze op en gebruiken ze. Toch verdienen deze componenten meer aandacht, wil je ze lang kunnen gebruiken. Maar waarom is dat nodig? En hoe zorg je er precies beter voor?
Waarom batterijen kalibreren?
Wanneer je je laptop net hebt gekocht, werkt de batterij op vol vermogen. Dat betekent dat wanneer de laptop aangeeft dat er 100 procent capaciteit beschikbaar is, dat dit ook echt zo is en dat wanneer er 5 procent wordt aangegeven, je niet bang hoeft te zijn dat dit in werkelijkheid slechts 3 procent is.
Hoe goed je ook voor je batterij zorgt, na verloop van tijd zal de capaciteit afnemen, daar valt niets aan te doen. Echter, wanneer je achteloos omspring met batterijen, kun je die levensduur aanzienlijk verkorten. Dan kunnen er dus situaties ontstaan waarin je laptop aangeeft 100 procent te hebben, om vervolgens vijf minuten later ineens 40 procent aan te geven. Of er staat dat je nog 10 procent hebt, en een minuut later schakelt je laptop zonder enige waarschuwing uit.
Op dat soort momenten (maar liever nog ver daarvoor als standaardprocedure) is het verstandig om de batterij te kalibreren. Dit omdat, eenvoudig gezegd, de batterij zelf niet meer weet wat 0 procent en 100 procent precies is, en alle waarden daartussen slechts een ruwe schatting zijn.
Een laptopbatterij die je niet kalibreert, kan onrealistische waarden weergeven.
Batterij handmatig kalibreren
Hoewel er laptopfabrikanten zijn die tools meeleveren waarmee je de batterij automatisch kunt kalibreren, zijn die tools niet voor iedere laptop beschikbaar. Bovendien is handmatig kalibreren interessant, omdat je dan enigszins in de gaten hebt waar het precies om draait.
Om de batterij van je laptop te kalibreren, laad je de laptop eerst volledig op, dus tot 100 procent. Vervolgens laat je de batterij minstens twee uur rusten door de laptop aan de oplader te laten hangen, zodat deze op netstroom draait en de batterij de kans krijgt om af te koelen.
In het Configuratiescherm stel je nu in dat de laptop naar Slaapstand moet overschakelen wanneer er nog 5 procent batterij over is. Koppel de oplader los. Je kunt nu je laptop gewoon blijven gebruiken tot deze de 5 procent bereikt, of je kunt hem gewoon aan laten staan zonder te gebruiken. Zorg er in het laatste geval dan voor dat de laptop niet in slaapmodus glipt omdat je hem niet gebruikt, anders heeft het proces weinig zin.
Wanneer de computer eenmaal in de slaapmodus schiet bij 5 procent, laat deze dan minstens 5 uur rusten. Pak daarna de oplader er weer bij en laad de laptop op tot de volledige 100 procent (je kunt je laptop gewoon gebruiken tijdens het opladen). Wanneer je de laptop vanaf nu gebruikt, zal de weergave van de resterende capaciteit beter overeenkomen met de werkelijkheid.
LG 110W Laptop-oplader
Dell H525EF-00 D525E001L 00G05V 0G05V Laptop-oplader
MSI ADP-150VB B Laptop-oplader
LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader
Acer ADP-135KB PA-113-05 Laptop-oplader
Samsung A3514_DPN Laptop-oplader

Geen opmerkingen:

Een reactie posten