2017-12-06

Hoe u de levensduur van uw laptop accu aanzienlijk verlengt

Voor de accu van uw laptop moet u goed zorgen. Want hoe lang u op uw laptop kunt werken, voordat de stekker weer in het stopcontact moet worden gestoken, hangt onder andere hiervan af.
Drie tot vier uur moet met een goed presterende laptop accu overigens mogelijk zijn. Echter, een laptopbatterij is een computeronderdeel dat aan slijtage onderhevig is. Wat betekent dat de levensduur ervan beperkt is.
Toch kunt u de levensduur van uw laptop accu aanzienlijk verlengen. En wel door er op de juiste manier mee om te gaan. Een accu kan dan zomaar 3 jaar meegaan. In plaats van er na 1 jaar al de brui aan te geven.

Hoe u een laptop accu op de juiste manier in gebruik neemt

In de handleiding die bij uw laptop geleverd wordt, staat doorgaans wel beschreven hoe u de accu zo moet behandelen, dat de levensduur in ieder geval niet bekort wordt.
Toch is het heel belangrijk om uw laptop accu vanaf het allereerste begin zo goed mogelijk te behandelen. Want alleen zo verlengt u de levensduur ervan maximaal. Een juiste behandeling begint bij:
 1. Het eerst volledig opladen van de accu, voordat u de laptop gaat gebruiken.
 2. De laptop ontkoppelen van het stopcontact, en de batterij helemaal op te gebruiken. Dus totdat de computer zich vanzelf afsluit om de accu te beschermen.
 3. De laptop minimaal 2 uur niet gebruiken om de accu af te laten koelen.
 4. De laptop aansluiten op het stopcontact en de batterij weer volledig opladen.
Herhaal deze procedure een keer of 2 à 3.
Deze procedure is overigens niet zozeer bedoeld voor het verkrijgen van een zo goed mogelijke accu, waarvan de lading zo lang mogelijk meegaat. Maar is bedoeld om de batterijindicator van de laptop accu zo goed mogelijk te kalibreren. Zodat deze indicator zo nauwkeurig mogelijk aangeeft wanneer de accu vol is en wanneer bijna leeg.
Het is overigens raadzaam om het kalibreren van de laptop accu af en toe te herhalen.

Zo verlengt u de levensduur van een laptopbatterij.

Een moderne laptopbatterij bestaat uit Lithium-ion cellen. Dergelijke accu's hebben een aantal prettige voordelen. Waaronder:
 • Dat ze licht zijn van gewicht.
 • Dat er enorm veel energie gepropt kan worden in een relatief klein oppervlak.
 • Dat Lithium-ion accu's geen last hebben van geheugen effect, waardoor de capaciteit van de accu achteruit gaat.
 • Dat u de accu niet helemaal leeg hoeft te gebruiken, voordat u deze weer op kunt gaan laden.
Maar een Li-ion accu heeft ook één niet te onderschatten nadeel. En dat is: dat dit type accu niet erg goed tegen hitte kan.
Echter, wanneer u een beetje serieus aan het werk bent met uw laptop, dan kan deze wel eens behoorlijk warm worden. Wat in veel gevallen eigenlijk betekent, dat soms alleen al verbonden zijn met een laptop, niet erg goed is voor een laptop accu.
U kunt het te warm worden van een laptopbatterij tegengaan door:
 • Uw laptop alleen te gebruiken op een harde ondergrond, en dus niet op kussens, dekens, matrassen, dekbedden, enzovoort. Dit om de koeling van de laptop zo optimaal mogelijk te laten zijn.
 • De batterij uit uw laptop te verwijderen, en op stroom uit het stopcontact gaan werken als u weet dat u iets gaat doen waarvan de laptop warm gaat worden.

Zonder accu werken

U kunt uw laptop namelijk ook prima zonder accu gebruiken. Dat doet u op de volgende manier:
 1. Sluit Windows zo af, dat uw laptop ook echt uit gezet wordt.
 2. Verwijder vervolgens de accu uit de laptop.
 3. Sluit de laptop aan op het stopcontact, en zet de laptop vervolgens weer aan.
Het is overigens sowieso raadzaam om gewoon op stroom via het stopcontact te werken, en de accu uit de laptop te verwijderen, als u weet dat u de laptop voorlopig niet gaat verplaatsen.
Verwijder de accu echter nooit voor langere tijd wanneer deze helemaal vol is, of helemaal leeg. Het beste is wanneer er nog ongeveer tussen de 40% en 60% aan lading aanwezig is in de accu al u hem weglegt. Bewaar de accu bijvoorkeur op kamertemperatuur en in een donkere kast.

De accu niet helemaal leegmaken en niet volledig opladen

Als u de accu wel gebruikt, dan is het een goede gewoonte de accu altijd even de tijd te geven om af te koelen voordat u hem weer opnieuw oplaadt.
Afkoelen gaat het snelst wanneer de accu uit de laptop verwijderd wordt. Maar u kunt er vanzelfsprekend ook voor kiezen de laptop gewoon even niet te gebruiken, zolang de accu aan het afkoelen is.
Het beste voor een Li-ion accu is, wanneer u begint met het laden van de accu, zodra er nog 20% lading over is en stopt met laden zodra de accu voor 80% geladen is. De accu op deze manier gebruiken en laden helpt tevens het te warm worden van de accu tegengaan.
Dit betekent tevens dat u zoveel mogelijk moet voorkomen dat de accu onnodig lang wordt opgeladen. Want hoewel het laden automatisch gestopt wordt, zodra de accu vol is, zal de accu ook weer automatisch worden bijgeladen, zodra de lading onder een bepaald niveau zakt. Zelfs wanneer u niet op de accu werkt.
Samenvattend kunt u de levensduur van uw laptop accu als volgt verlengen:
 1. Wanneer Windows aangeeft dat de accu zowat leeg is, stop dan met werken op de accu.
 2. Sluit uw laptop aan op het lichtnet en verwijder de accu een poosje uit de laptop, om deze de gelegenheid te geven om af te koelen alvorens 'm weer op te laden.
 3. Plaats de accu alleen in de laptop, wanneer u op de accu moet werken. Wanneer u de mogelijkheid hebt de laptop aan te sluiten op het lichtnet, geef hier de voorkeur aan en bewaar de accu gedeeltelijk geladen. Bijvoorbeeld in uw laptoptas.
 4. Begin bij voorkeur met laden voordat de accu helemaal leeg is, en stop het laden voordat de laptopbatterij helemaal vol is.
Door deze punten in acht te nemen, zult u de levensduur van uw laptop accu aanzienlijk kunnen verlengen. Waarbij de kans heel redelijk is, dat uw laptop accu rond de drie jaar mee zal kunnen, in plaats van het na een jaar al voor gezien te houden.
LG 110W Laptop-oplader
Dell H525EF-00 D525E001L 00G05V 0G05V Laptop-oplader
MSI ADP-150VB B Laptop-oplader
LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader
Acer ADP-135KB PA-113-05 Laptop-oplader
Samsung A3514_DPN Laptop-oplader

Geen opmerkingen:

Een reactie posten