2017-12-06

ZELF JE TELEFOON REPAREREN?

Natuurlijk ben je erg voorzichtig met je smartphone. Je wilt niet dat deze kapot gaat, want er staat belangrijke informatie op: foto’s van je zomervakantie, telefoonnummers van vrienden en allerlei andere persoonlijke informatie. Maar dan gebeurt het: je let even niet op en je telefoon valt uit je zak. Je telefoon ligt op de grond in duizend stukjes. Je kunt in principe je telefoon zelf repareren, maar is dat een verstandig idee?Een telefoon repareren is moeilijk
gsm accu
Je kunt je telefoon zelf repareren, als je zelf eens in een smartphonefabriek hebt gewerkt of al aan tientallen toestellen hebt gesleuteld. Heb je geen ervaring met het repareren van smartphones? Dan raden we het je af om zelf aan de slag te gaan. Een telefoon repareren is namelijk moeilijker dan je denkt. Misschien heb je veel technisch inzicht, maar dat is nog niet alles. Je kunt wel onderdelen kopen en weten waar deze voor dienen, maar waar horen ze precies in de smartphone en waar moeten ze mee verbonden worden? Alle onderdelen moeten op de juiste plaats komen. Je moet daarom precies weten wat je doet, want je mag absoluut geen fouten maken. Daarom is je telefoon zelf repareren alleen een optie als je zeker weet dat je weet wat je doet.

Tutorials op het internet
Op het internet zijn talloze tutorials te vinden over hoe je een smartphone kunt repareren. Daarin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je te werk moet gaan. De ervaring leert dat deze tutorials niet voor iedereen even duidelijk is. De kans is groot dat je misschien net een stap niet goed begrijpt of goed uitvoert, of dat het op de video makkelijker lijkt dan het in het echt is. Daarom is het verstandig twee keer na te denken voordat je je telefoon uit elkaar haalt.

De garantie vervalt
Altijd goed om te weten: zodra je aan je telefoon hebt gesleuteld, is de garantie vervallen. Smartphonefabrikanten willen namelijk dat hun gebruikers het toestel laten repareren en niet zelf aan het opereren slaan.

Een kapotte telefoon kan namelijk door deskundigen gerepareerd worden, zodat deze weer doorverkocht kan worden. Soms komt zo’n telefoon weer op de markt als een ‘refurbished smartphone’. Heeft iemand zonder kennis van zaken aan de telefoon gezeten, dan is deze niets meer waard en kan deze niet meer doorverkocht worden. Dat is waarom de garantie vervalt.

Slechte onderdelen
Je hebt de juiste onderdelen nodig om een telefoon te kunnen repareren. Tegenwoordig is alles online te vinden (en zeker uit China), maar over de kwaliteit van deze onderdelen valt te twisten.

Verschil in kwaliteit zorgt ervoor dat niet alle onderdelen bij elkaar passen of dat ze niet kunnen samenwerken. Dat veroorzaakt problemen en storingen in je telefoon. Met veel pech krijg je kortsluiting en kun je je telefoon straks helemaal niet meer gebruiken.

Je telefoon laten repareren bij de telefoonshop op de hoek
Waarschijnlijk vind je het nu geen goed idee meer om zelf te repareren. De optie om je smartphone te laten repareren bij een telefoonshop op de hoek is misschien je volgende gedachte. Daarvoor moeten we je ook waarschuwen. De meeste reparatiediensten geven namelijk geen garantie op de door hun geplaatste onderdelen.

Dan is bovendien ook nog maar de vraag hoe kundig de reparateur is. In principe mag iedereen die zichzelf handig genoeg vindt een reparatieshop openen. Garantie dat het euvel verholpen is, of dat je telefoon na reparatie nog helemaal vlekkeloos werkt, krijg je niet.

Kapotte telefoon terugsturen naar de fabriek
De beste optie is om je kapotte telefoon terug te sturen naar de fabriek. Dat is de allerveiligste optie. De smartphone gaat dan naar bijvoorbeeld Apple of Samsung. Daar wordt deze gerepareerd door experts. Zij weten alles van de telefoon en hebben ook nog eens de juiste onderdelen tot hun beschikking.

Het nadeel is dat je vaak het toestel moet laten opsturen naar het buitenland. Het kan dan lang duren tot je je toestel terugkrijgt. Ook kan het zijn dat de fabrikant moeilijk doet over de garantie. Een gebroken scherm valt bijvoorbeeld bijna nooit binnen de garantie. Je krijgt dan een dure rekening thuis. Maar eerlijk is eerlijk: beter een hoge rekening dan de kosten van een nieuwe telefoon. En met een hoesje kun je trouwens veel problemen voorkomen.
LG 110W Laptop-oplader
Dell H525EF-00 D525E001L 00G05V 0G05V Laptop-oplader
MSI ADP-150VB B Laptop-oplader
LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader
Acer ADP-135KB PA-113-05 Laptop-oplader
Samsung A3514_DPN Laptop-oplader

Geen opmerkingen:

Een reactie posten