2017-06-13

Om de juiste keuze te maken voor een adapter kun je het beste de specificaties op je oude adapter bekijken.

Om de juiste keuze te maken voor een adapter kun je het beste de specificaties op je oude adapter bekijken. Op de achterkant van de adapter moet je even goed kijken naar de spanning (Volt), de stroom (A) en plug. Ook staat er op de meeste nieuwe accu’s een snelcode die je in kunt toetsen in ons zoekveld linksboven op de website.

De spanning wordt aangegeven in Volt. Voor iedere laptop ligt de output waarde tussen de 18 en 20 volt. Wanneer je een laptop adapter met een te lage spanning aansluit, zal de laptop meestal niet werken of in ieder geval is dit slecht voor de accu; deze wordt dan tegelijk opgeladen en ontladen, terwijl de laptop lader zelf heel heet zal worden. Een te hoge spanning is gevaarlijker en vaak slecht voor het aangesloten apparaat en soms tevens voor de (zekering van de) adapter. Een afwijking in het voltage van 5% (dus 5% hoger of 5% lager) wordt over het algemeen gezien als normaal. Het output voltage van een adapter (bv. 19 Volt) hoeft overigens niet hetzelfde te zijn als van de accu (bv. 14,8 Volt). Dit is te danken aan het feit dat de adapter niet alleen de laptop moet voeden, maar daarnaast de accu ook nog moet opladen.

De maximale stroomsterkte van de adapter (milliAmpère, mA), mag hoger zijn, maar niet lager dan wat de laptop aan stroom vraagt. Wees niet bang dat hogere stroomwaarden de laptop overbelasten; het tegendeel is juist waar. Als een laptop 100mA verbruikt en u past een zwaardere adapter toe (bijv. 400mA), dan is dat geen probleem. De laptop adapter kan dit gemakkelijk aan. Maar wanneer je een 100mA adapter aansluit op een laptop die 400mA trekt, dan geeft dat gegarandeerd problemen. De laptop lader brandt door of wordt gloeiend heet; dit is gevaarlijk! De spanning zal ook omlaag gaan en de stabilisatie werkt niet meer goed.

Tenslotte dien je erop te letten dat de connector goed past en de juiste polariteit heeft; zit de plus aan de rand of in het midden? Bij de standaard polariteit zit de tip in het midden positief en de ring negatief. Op de laptop adapter moet één van beide symbooltjes hieronder vermeld zijn om dit te verduidelijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten