1 Vergeet batterijgeheugen
Wie zo’n vijftien à twintig jaar geleden een mobiele telefoon kocht, kreeg bij de aankoop steeds dezelfde tip te horen: ‘eens je thuis bent, laat je je telefoonbatterij best volledig leeglopen en laat je hem vervolgens een tiental uur op.’Deze tip werd met een reden gegeven: vroeger werden gsm’s uitgerust met een nikkel-cadmium-accu en niet de lithium-ion-batterij die we in smartphones van vandaag kennen. Deze oude batterij had een ‘geheugen’ en moest je ‘aanleren’ tot hoever die kon opladen.
De lithium-ion-accu heeft echter geen geheugen dus heeft bovenstaande methode geen enkel nut. Integendeel zelfs, zullen we zo meteen zien. Onthoud dus dat je zonder problemen je smartphone kan gebruiken zonder die eerst uren aan een stuk aan de lader te hangen.
2 Blijf bij de officiële opladers
Telkens je een nieuwe smartphone koopt, krijg je uiteraard ook een nieuwe lader. Dankzij het min of meer uniform maken van de oplaadconnector (microUSB is min of meer de standaard bij heel wat toestellen) passen uiteraard heel wat laders op verschillende toestellen.Bij Apple-producten is dit geen probleem, want die worden telkens door dezelfde fabrikant gemaakt. Bij Android-toestellen ligt dit iets anders. Zo kunnen opladers van bijvoorbeeld een Samsung-toestel op een Sony passen en omgekeerd. Hier moet je echter mee oppassen.
Waar een oplader van een van de grote merken uitvoerig getest en opnieuw getest wordt, is dit bij kleinere namen echter niet altijd evenzeer het geval en is het mogelijk dat je schade toebrengt aan je batterij of aan je microUSB-poort. Met andere woorden: een lader van je Sony-toestel gebruiken om je Samsung-smartphone op te laden zal waarschijnlijk geen kwaad kunnen, maar gebruik bij voorkeur geen losse kabels die je voor een spotprijs in de winkel kan kopen. Wil je helemaal op safe spelen, gebruik dan gewoon de kabel die de fabrikant meelevert.
3 Beperkt aantal herlaadcycli
Waar herladen van nul procent tot honderd procent vroeger een goed idee was, geldt nu het omgekeerde. Jouw lithium-ion-accu heeft namelijk een beperkt aantal herlaadcycli die het kan doorlopen. Hoe meer lange oplaadbeurten je doet, hoe sneller je door je cycli heen zal zitten en de batterij het stilaan zal begeven. Daarom is het beter om je laptop, tablet of smartphone telkens voor kortere periodes te herladen.Hier moeten we echter de kanttekening bijmaken dat er heel wat onduidelijkheid bestaat over wat een ‘herlaadcyclus’ werkelijk is. Apple meent dat hun iPhone-toestellen na 500 ‘cycli’ nog zo’n 80% van de originele totale accuduur overhouden. Als we een dagelijkse oplaadbeurt van 40% naar 100% als een cyclus zien, dan is dat dus na zo’n 500 dagen of een kleine twee jaar.
Maar dit herlaadprincipe gaat lang niet voor iedereen op, dus kan je je wel enige vragen stellen bij hoe je het nu precies moet aanpakken om je batterij zo goed mogelijk te verzorgen. Het beste advies lijkt om telkens met één herlaadbeurt je batterijniveau tussen 50% en 80% te houden.
4 Hou je smartphone koel
Naast de ‘nieuwe’ herlaadmethodes die je kan naleven, is er nog een belangrijk punt dat je niet uit het oog mag verliezen: de temperatuur van je batterij. Een warme batterij zal namelijk veel sneller zijn totaal vermogen verliezen wanneer die te warm wordt.Dit is ook bij herladen belangrijk. Veel gebruikers herladen hun smartphone ‘s nachts en hier kan je je afvragen of er geen risico tot oververhitting bestaat, aangezien het toestel verschillende uren aan de stroomkabel ligt, ook al is na een tijd het volle percentage bereikt.
Gelukkig hoef je niet meteen bang te zijn dat je batterij te warm zal worden. Zo goed als elke moderne oplader is namelijk uitgerust met een slim systeem. De lader zal namelijk ‘weten’ wanneer het toestel een batterijpercentage van 80% bereikt heeft en enigszins ‘voorzichtiger’ gaan opladen. Dit is meteen ook de reden waarom de laatste twintig procent van de herlaadbeurt een pak trager gaat dan bijvoorbeeld herladen van 40% tot 60% van de accu.
Hierdoor voorkom je dat het toestel te warm krijgt, wat uiteraard de batterij ten goede komt. Om echt zeker te zijn dat je nachtelijke herlaadbeurt geen kwaad kan, leg je je smartphone ook best op een harde, vlakke ondergrond, zodat de warmte beter afgeleid en verdeeld kan worden. Gebruik je een beschermende case of een hoesje, is het ook aangewezen je smartphone daar tijdens het opladen uit te halen.
5 Vermijd draadloos herladen
Draadloos herladen is iets dat al een tijdje in de steigers staat, maar tot dusver niet echt wist door te breken. Maak je echter wel gebruik van het handige systeem, let je hier misschien beter enigszins mee op.Het inductiesysteem van draadloos herladen wekt immers nogal wat verloren warmte op. Die warmte kan, zoals we hierboven al aanhaalden, nadelig zijn voor je batterij. Kies dus, indien mogelijk, zoveel mogelijk voor de standaard herlaadmethode.
6 Ga nooit tot op nul
Dit is een tip die je waarschijnlijk sowieso al toepast, want niemand heeft graag een smartphone met een compleet lege batterij.Dat is maar goed ook, want lithium-ion-accu’s hebben bij voorkeur een accupercentage van minstens 40%. Het is zelfs zo dat dit type batterijen bij hele lage percentages, en vooral bij een volledige leegloop, onstabiel kan worden en het zelfs ‘gevaarlijk’ kan worden om te gaan herladen.
Gelukkig treedt dit verschijnsel pas op wanneer je je smartphone gedurende langere tijd (we spreken hier over maanden) volledig leeg laat. En zelfs al verkeer je in zo’n situatie, is er nog geen reden tot paniek. Om te voorkomen dat het opladen van een lege accu die pakweg twee maanden in de kast gelegen heeft tot een kleine explosie leidt, zijn lithium-ion-accu’s uitgerust met een veiligheidssysteem waarbij bepaalde circuits zichzelf gaan vernietigen en de stroomtoevoer onderbreken. Hierdoor gaat de batterij natuurlijk definitief stuk, maar bespaar je jezelf wel het risico op verwondingen.
Uiteraard gebeurt dit enkel in heel extreme gevallen, maar het kan dus wel.
7 Vermijd fast-charging
Bij sommige smartphones en fabrikanten kan je gebruikmaken van een ‘fast charge’-principe. Hiermee kan je je smartphone in een paar tientallen minuten tot zo’n 50% procent opladen. Meestal heb je daarvoor bijvoorbeeld een smartphone en een laptop van hetzelfde merk nodig.Een handig systeem voor wanneer je niet veel tijd hebt om jouw accu te herladen, maar weet dat lithium-ion-accu’s langer meegaan als ze aan trage, consistente snelheden opgeladen en opgebruikt worden.
Doe je een ‘fast charge’ wanneer je accu aan een laag percentage staat (dus onder 60%, bijvoorbeeld, is je oplader gelukkig slim genoeg om de snelle toevoer aan energie goed te verdelen zodat de ‘schade’ beperkt blijft. Toch blijft het aangewezen om zoveel mogelijk een trage, normale oplaadtoevoer te kiezen.
8 En ook nog
We hadden al aangegeven dat je een lithium-ion-accu bij voorkeur niet volledig leeg laat lopen, maar het omgekeerde is ook waar: dit type accu presteert beter als het niet te dicht bij de volle 100% in de buurt komt. Laat je je smartphone aan de oplader hangen wanneer die de 100% bereikt heeft, dan treedt er zelfs een heel kleine ‘oververzadiging’ op, wat nadelig is voor de accu.Het ideale is dan ook bijladen tot aan 80-85% en dan loskoppelen tot je weer aan ongeveer 40% zit. Een tweede mogelijkheid is veel kleine herlaadbeurten inpassen, waarbij je telkens een 10 à 20% oplaadt.
Conclusie
Je ziet dat je al met enkele simpele trucs meer zorg kan dragen voor je batterij. Deze tips richten zich vooral op de langere termijn, zodat je na een paar jaar nog steeds van een degelijke batterijduur kan genieten.Merk echter wel op dat de gemiddelde lithium-ion-accu op deze manier zo’n drie tot vijf jaar meegaat, en heel wat consumenten schaffen in die tijd toch een nieuwe smartphone aan. Maar als je pakweg twee jaar na de aankoop van je smartphone toch nog van een goede batterijduur wil genieten, zijn deze tips alvast een mooie leidraad.
Aanbevolen producten:
BATTERIJ IBM 44V7597 - 3.7V - 2.4Ah 8.9Wh - accu
BATTERIJ LENOVO L14C3K31 - 3.75V - 9600mAh/36Wh - accu
BATTERIJ CLEVO W940BAT-3 - 11.1V - 48Wh - accu
BATTERIJ DELL VVKCY - 11.1V - 66Wh - accu
BATTERIJ GETAC BP3S3P2900-2 - 10.8V - 8700MAH/94WH - accu
accu-pc.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten