2017-11-26

5 tips om je privacy op een iPhone te beschermen

Privacy was ooit zo vanzelfsprekend, maar door de komst van smartphones krijg je het idee dat iedereen alles van je weet. Wat kun je er als iPhone-gebruiker aan doen om je privacy te beschermen? Wij geven je 5 tips.
gsm accu
Telefoons zijn handige en veelzijdige apparaten. We gebruiken ze al lang niet meer om te bellen en sms’en. Communiceren blijft weliswaar de hoofdmoot, maar we gebruiken ze ook om bijvoorbeeld om onze geldzaken mee te regelen, online shoppen, muziek luisteren, video’s bekijken, fotograferen, video’s opnemen, en ga zo maar door. Ook onze agenda, adresgegevens, contactpersonen en telefoonnummers staan hierop opgeslagen. Kortom, telefoons staan boordevol met persoonlijke en privacygevoelige informatie waarvan je niet wil dat deze in handen van de verkeerde personen belandt.
Privacy is vandaag de dag een steeds groter goed. Zo vanzelfsprekend is het niet meer dat alleen je beste je vrienden je door en door kennen. Heel veel diensten en apps verzamelen gegevens van je, misschien zonder dat je er erg in hebt. Wat kun je doen om jezelf en je smartphone hier tegen te beschermen? In dit artikel geeft GSMinfo.nl je 5 tips om je privacy zo goed mogelijk te waarborgen op een iPhone.
Benieuwd wat je kunt doe om je Android-telefoon zo zorgvuldig mogelijk met je privacy om te laten gaan? Lees dan het onderstaande artikel.

1) Stel een pincode of wachtwoord in

De allereerste stap om je iPhone te beschermen tegen ogen voor wie hij niet bedoeld is, is door een vorm van beveiliging in te stellen. Vroeger kon je alleen pincode invoeren, tegenwoordig heb je nog meer beveiligingsopties tot je beschikking. Bij de lancering van de iPhone 5S kwam Apple met een nieuwe beveiligingsfeature: Touch ID. Aangezien iedereen een unieke vingerafdruk heeft, is een ingebouwde vingerafdruksensor een goede manier om anderen de toegang tot je iPhone te ontzeggen. Pincodes, wachtwoorden en tekenpatronen behoren tot het verleden, het enige dat je hoeft te doen om je toestel te ontgrendelen is je vinger op de Home-knop leggen. Om een vingerafdruk in te stellen open je het instellingenmenu en zoek je de optie ‘Touch ID en toegangscode’ en ‘Voeg een vingerafdruk toe’.
Op hetzelfde scherm vind je ook de andere beveiligingsopties, zoals een pincode invoeren. Dit is een cijferreeks die alleen bij jou bekend is. Tegenwoordig heb je de keuze uit een viercijferige of zescijferige code. Wil je zeker weten dat je iPhone echt goed beveiligd is? Kies dan voor een aangepaste numerieke of alfanumerieke code. De eerste optie biedt de mogelijkheid om een wachtwoord aan te maken dat bestaat uit een onbeperkt aantal cijfers. De tweede optie is een stuk complexer en stelt je in staat om wachtwoorden met letters, cijfers en speciale tekens te creëren. Om je wachtwoord te bevestigen moet je hem twee keer achter elkaar opgeven.
Bijkomend voordeel van een pincode of wachtwoord instellen is dat alle bestanden op je iPhone worden versleuteld. Je hoeft hier absoluut niets voor te doen.

2) Controleer je privacy-instellingen

Als je het instellingenmenu opent, tref je daar de optie Privacy aan. Daar zie je allerlei categorieën in beeld waar een applicatie toegang tot zou willen hebben. Het gaat onder meer om je contactpersonen, agenda, foto’s en video’s, microfoon, camera en locatie. Door op één van deze categorieën te tikken zie je in een oogopslag welke applicaties tot welke gegevens toegang heeft. Je kunt je afvragen wat apps als Boer zoekt Vrouw, Wie is de Mol of Shazam met jouw locatiegegevens moeten. Deze kun je hier eventueel uitschakelen.
Voordat je een app installeert kun je natuurlijk ook eerst het privacybeleid van de betreffende ontwikkelaar lezen. Daarin vermeldt de maker precies welke gegevens hij van je wil hebben als je zijn app installeert. Op dat moment maak je dan de overweging of je dit een inbreuk op je privacy vindt of niet. Als dat het geval is download je de app niet. Als je hier geen bezwaar tegen hebt kun je er lekker mee aan de slag.
Houd er wel rekening mee dat een app misschien niet meer helemaal naar behoren werkt als je ze de toegang tot bepaalde gegevens ontzegt. Ook kan het nagaan van de privacyopties in het instellingenmenu behoorlijk wat tijd in beslag nemen als je veel apps hebt geïnstalleerd op je iPhone. Dat geldt ook voor het uitpluizen van het privacybeleid van app-ontwikkelaars. Dat is de prijs die je voor het beschermen van je privacy betaalt.

3) Schakel locatievoorzieningen (GPS) uit

Net als Android houdt iOS precies bij waar je gaat of staat. Of je nou een middagje gaat shoppen, een wandeling door het bos maakt, gaat hardlopen of fietsen, Apple weet precies wanneer je waar bent. Deze informatie wordt lokaal opgeslagen en gedeeld met diverse diensten en apps. Sommigen beschouwen dit als een grote inbreuk op hun privacy. Je wilt toch ook niet dat je baas of partner altijd over je schouder meekijkt om te zien wat je uitspookt? Waarom zou Apple dat wel mogen?
Hier kun je heel eenvoudig iets aan doen: je hoeft alleen GPS tracking uit te schakelen. Onder deze naam vind je hem echter niet bij de instellingen: Apple noemt deze optie Locatievoorziening. Deze treffen we wederom aan bij de optie Privacy, helemaal bovenin. Als je daar op drukt zie je een schuif die je kunt omzetten. Daarmee schakel je GPS volledig uit, geen enkele app ontvangt dan jouw locatiegegevens.
Scrol je daarentegen wat verder naar beneden, dan kom je de optie Systeem tegen. Hier worden veelbezochte locaties opgeslagen. Als je op één van deze plekken tikt krijg je een gedetailleerde geschiedenis van die locatie in beeld te zien, inclusief kaart. Daar zie je hoe vaak je de afgelopen tijd op deze plek bent geweest, op welke dagen en welke tijdstippen. Om deze lijst te wissen druk je op de knop ‘Wis geschiedenis’. Als je niet wil dat Apple veelbezochte locaties bijhoudt, kun je deze uitschakelen.
Apple is voortdurend bezig om haar besturingssysteem te verbeteren. Daarvoor verzamelt het diagnostische gegevens van je iPhone. Het gaat onder meer om statistische gegevens over de prestaties van je telefoon, maar ook over de werking van iOS (crashes, foutmeldingen) en het gebruik van je telefoon en apps. Soms worden hierbij ook locatiegegevens doorgestuurd. Dit kun je eventueel uitschakelen. Daarvoor ga je naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Diagnose en gebruik. Daar zet je de schakelaar om en daarmee is de kous af.

4) Beperk advertenties van iAd

We kennen allemaal AdWords en AdSense, de reclameplatformen van Google. Ook Apple heeft zijn eigen platform: iAd. Als je een game speelt die je gratis uit de App Store hebt gedownload, stuit je regelmatig op reclame. Om ervoor te zorgen dat deze advertenties zo relevant mogelijk voor jou zijn, verzamelt Apple jouw gegevens. Deze beperken zich niet tot je NAW-gegevens: ook zaken als downloads, taalinstellingen, aankoopgeschiedenis, internetverbinding en locatie worden doorgegeven aan iAd.
Mocht je daar niet van gediend zijn, dan kun je de informatievergaring van Apple voor reclamedoeleinden beperken. Daarvoor ga je wederom naar Instellingen en Privacy. Daar scrol je naar beneden totdat je Reclame ziet. Daar vind je een schakelaar om reclametracking mee te beperken.
Tot slot is het ook mogelijk om advertenties die op je locatie zijn gebaseerd uit te schakelen. Deze optie vind je onder Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > iAds op locatiebasis.

5) Maak gebruik van twee-staps-verificatie of twee-factor-authenticatie

Als je gebruik wil maken van Apple-diensten, moet je een Apple ID aanmaken. Het is een soort identiteitsbewijs waarmee jij aan Apple laat zien we je bent. Als je deze hebt aangemaakt krijg je onder meer toegang tot je iCloud, je eigen online opslagruimte. Veel mensen gebruiken deze dienst om hun persoonlijke foto’s en video’s op te slaan. Deze cloud afschermen met een gebruikersnaam en wachtwoord klinkt heel veilig, maar een aantal jaar geleden ging het goed mis. In augustus 2014 slaagde een hacker erin om van bijna 500 Hollywoodsterren, zangeressen en andere BN’ers privéfoto’s te verzamelen. Daar zat een groot aantal naaktfoto’s tussen van onder meer Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst, Kate Upton en Jill Scott.
Toen het lek eenmaal was gedicht heeft Apple de beveiliging onmiddellijk opgeschroefd. Zo introduceerde Apple twee-staps-verificatie. Inbreken met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord is dan niet mogelijk. Naast deze zaken heb je dan ook een speciale code nodig. Deze stuurt Apple je op als je een vertrouwd apparaat hebt opgegeven, zoals je iPhone.
Inmiddels is twee-staps-verificatie achterhaald en heeft Apple een nieuwere beveiligingsmethode ontwikkeld: twee-factor-authenticatie. Net als bij twee-staps-verificatie zijn een gebruikersnaam en wachtwoord onvoldoende om in te loggen. Toch zijn er verschillen tussen beide beveiligingsmethodes. Bij twee-staps-verificatie moest je één vertrouwd apparaat opgeven waarop je de verificatiecode zou ontvangen. Bij twee-factor-authenticatie wordt deze code naar al je toestellen gestuurd. Deze laatste is alleen beschikbaar voor iDevices die op iOS 9 of hoger draaien. Twee-staps-verificatie is enkel beschikbaar voor oudere Apple-apparaten die niet bijgewerkt kunnen worden tot de nieuwere iOS-versies. Tot slot bestaat de verificatiecode bij twee-factor-authenticatie uit zes in plaats van vier cijfers.
Twee-factor-authenticatie instellen doe je op de volgende manier:
  1. Als je twee-staps-verificatie hebt ingeschakeld, moet je deze eerst deactiveren. Daarvoor log je in op je Apple ID, scrol naar beneden totdat je de sectie Beveiliging ziet en klik je op ‘Twee-staps-verificatie uitschakelen’. Daarna stel je enkele beveiligingsvragen in om in te kunnen loggen op je iCloud account.
  2. Pak je iPhone en ga naar Instellingen > iCloud > Je eigen naam en foto > Wachtwoord en beveiliging > Zet twee-factor-authenticatie aan.
  3. Nadat je op ‘Ga door’ hebt geklikt selecteer je je verificatiemethode: per sms of gesproken oproep.
  4. Twee-factor-authenticatie is nu ingesteld. De volgende keer als je inlogt op je iCloud account moet je naast je gebruikersnaam en wachtwoord ook een zescijferige verificatiecode invoeren.

Tot slot

Je eigen privacy is een serieuze aangelegenheid en moeten we vandaag de dag zeker niet voor lief nemen. De bovenstaande tips geven je enkele tools om je eigen gegevens zo goed mogelijk uit handen van vreemden en kwaadwillenden te houden. Tevens beperk je hiermee op verschillende manieren hoe Apple hoe Apple aan je locatiegegevens komt en hoe je je iCloud-bestanden zo goed mogelijk beschermt. Doe er je voordeel mee.
Bose 061384 061385 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V
Clevo W540BAT-6 Batterij 4400mAh 11.1V
LG ADS-40FSG-19 Laptop-oplader
Sony ACDP-100D01 Laptop-oplader
Acer PA-1450-26 Laptop-oplader
HTC B0P82100 Batterij 6700mah 3.8V

Geen opmerkingen:

Een reactie posten