2017-11-27

Zo maak je van de nieuwe Huawei Mate 10 in een handomdraai een pc

Net als de Samsung Galaxy S8 en Note8 kan ook de nieuwe Huawei Mate 10 worden omgebouwd tot een bijna volwaardige desktopcomputer. Het grote verschil met de toestellen van Samsung is dat je er geen apart dockingstation meer voor nodig hebt.
gsm accu
Gelijktijdig met de Galaxy S8 lanceerde Samsung eind maart ook DeX, een accessoire van € 149,99 waarmee je het vlaggenschip van de Zuid-Koreanen omvormt tot een veelzijdige, door Android aangedreven desktopcomputer. Gewoon even een monitor, muis en toetsenbord op de DeX aansluiten, en je bent vertrokken. Huawei zorgt met de Mate 10 voor een gelijkaardige computerachtige werkomgeving. Je hebt er alleen veel minder bijkomende hardware voor nodig: een eenvoudige verloopkabel van USB-C naar HDMI volstaat, en die vind je al vanaf zo’n 30 euro.
Proper bureaublad
Met het gebruiksgemak van de EMUI Desktop, zoals Huawei de nieuwe functie noemt, zit het wel snor. Zodra je de USB-C stekker onderin de telefoon plugt verschijnt er onmiddellijk een proper bureaublad op de aangesloten monitor, compleet met een fraaie achtergrondfoto en een Windows-achtige taakbalk en startknop. Op het display van de Mate 10 is dan inmiddels een wizard opgedoken die uitlegt hoe je de overige randapparatuur aansluit. Dat is overigens geen must (je kán de telefoon zelf als virtuele muis-toetsenbordcombinatie gebruiken), maar een echt klavier typt uiteraard een stuk prettiger.
Eén minpuntje wel: bij gebrek aan een dockingstation ondersteunt de Mate 10 uitsluitend draadloze invoerapparaten. De Samsung DeX beschikt onder andere over twee gewone USB-poorten waarop je eenvoudig een klavier en/of muis met draad kan aansluiten. Het voordeel van Bluetooth is dan natuurlijk weer dat de kabelsoep tot een minimum beperkt blijft.
Het bureaublad, een mix van Windows en Android, voelt onmiddellijk zeer vertrouwd aan. Rechts onderaan staan alle icoontjes die je normaal terugvindt in de statusbalk van je telefoon (volume, wifi, batterij, tijd) met daarnaast de drie bekende navigatieknoppen van Android. Met één muisklik roep je het Meldingencentrum op dat zich, net als in Windows 10, aan de rechterkant van het scherm nestelt. Het gaat om dezelfde notificaties als op je smartphone, maar dan wat uitgebreider. Bij een nieuwsbericht verschijnt bijvoorbeeld al eens wat vaker een foto en een inkomend bericht van pakweg Facebook Messenger kan je direct liken of beantwoorden, zonder dat je de boodschap eerst moet ‘openklappen’.
Intuïtief en overzichtelijk
Op het bureaublad prijken al meteen wat snelkoppelingen naar handige apps als (de browser) Chrome, E-mail, Galerij, de kantoorsuite WPS Office en Bestanden. Dat is een soort Windows Verkenner waarmee je heel gemakkelijk, en tot in het diepst verborgen foldertje, het opslaggeheugen van de smartphone kan doorzoeken. Snel wat ruimte winnen? Duik gewoon in de Download- of Documenten-map en gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Dat kan ook via de smartphone zelf, maar deze methode is veel makkelijker want net zo intuïtief en overzichtelijk als op een pc.
Uiteraard heb je via de EMUI Desktop ook toegang tot al je andere vertrouwde apps op je smartphone. De meeste toepassingen draaien prima en het mooie is dat je ze tegelijk kan openen en naast elkaar kan schikken, net zoals op een echte computer. Typen in Writer van WPS Office, een kiekje bewerken met Adobe Photoshop Express, onnodig te zeggen dat het met muis, toetsenbord en een levensgrote monitor vele malen vlotter gaat dan rechtstreeks op de smartphone. Niet onbelangrijk: alle typische telefoonfuncties (bellen, sms’en) blijven tijdens een computersessie gewoon beschikbaar én privé: inkomende boodschappen verschijnen niet zomaar op het grote scherm, maar enkel op de smartphone, afgeschermd met een pincode of vingerafdrukscan.
Niet altijd vlekkeloos
Overigens werken nog niet alle apps vlekkeloos op de EMUI Desktop: af en toe crasht er eens eentje, een ander keer zijn bepaalde functies niet beschikbaar. Hou er ook rekening mee dat (betaalde) video-apps als Netflix en YeloTV van Telenet doorgaans weinig animo tonen om hun beeldsignaal door te sturen naar een extern apparaat, zoals in dit geval een computermonitor. Wij kregen het in elk geval niet voor elkaar. Maar over het algemeen kan de computerachtige ervaring van Huawei ons best bekoren. Wel nog voor verbetering vatbaar: de drag & drop-functionaliteit. Bij de Samsung Dex lukte het ons bijvoorbeeld probleemloos om meerdere foto’s tegelijk naar een nieuw e-mailbericht te slepen, maar dat is iets waar de EMUI Desktop van de Mate 10 nog moeite mee heeft.
Natuurlijk heeft een echt dockingstation nog wel een paar andere voordelen. Een snellere internetverbinding via de Ethernetpoort bijvoorbeeld en, dat vooral, constante voeding via een adapter. De Huawei Mate 10 kan tijdens een computersessie niet worden opgeladen, en loopt gaandeweg dus eigenlijk alleen maar leeg. Gelukkig kan de accu van 4.000mAh wel tegen een stootje: bij normaal gebruik gaat hij tot wel twee dagen mee en met de bijgeleverde snellader zit een lege batterij na een half uur alweer op 58 procent.
Conclusie
Huawei’s laagdrempelige methode om een smartphone via één verloopkabel om te bouwen tot een pc is misschien niet perfect, maar de eenvoud en het lage prijskaartje maken veel, zo niet alles goed. Wie een Mate 10 overweegt kan die voor heel weinig geld omtoveren in een computerachtig apparaat, waarmee veel dagdagelijkse taken een pak vlotter gaan.
Bose 404600 Batterij 2300mah 11.1V/12.4v
Samsung A2514_KSM Laptop-oplader
Bose 061384 061385 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V
Acer AS16A5K Batterij 2200mAh/2800mAh 14.8V
Microsoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V
Lenovo BL253 BL233 Batterij 2000mAh/7.6WH 3.8V/4.35V

Geen opmerkingen:

Een reactie posten