Gelijktijdig met de nieuwe iPad en een rode iPhone 7 kondigde Apple ook Clips aan, een app voor iOS waarmee je in een handomdraai een hippe videoclip inblikt. Het concept doet sterk denken aan dat van Snapchat en de Verhaal-functie van Instagram.
Door apps als Snapchat is het maken van filmpjes vol filters, effecten en emoticons een ware hype geworden. Met Clips doet Apple er nog een schepje bovenop. Een groot verschil met Snapchat en Instagram is dat Clips geen eigen sociaal netwerk toevoegt (Apple heeft zijn lesje wel geleerd na het Ping-debacle). In plaats daarvan deel je de filmpjes gewoon via de Berichten-app of post je ze zelf op populaire social media-plekken als Facebook en Instagram.Live ondertiteling
Net als in iMovie kan je je video’s opleuken met foto’s en een streepje muziek. Je hebt keuze uit tientallen soundtracks die zich automatisch aanpassen aan de lengte van het filmfragment. De meest opvallende functie van Clips is echter Livetitels, waarmee je zelf bijschriften en titels kan inspreken. De woorden worden automatisch gegenereerd zodra je ze uitspreekt en verschijnen synchroon met het stemgeluid (lip sync) op het scherm. Na de opname pas je eenvoudig de tekststijl aan of voeg je nog even een paar emoticons toe. Livetitels ondersteunt bij de lancering 36 talen.
Verder puilt Clips vanzelfsprekend uit van de effecten en artistieke filters (Stripboek is voorlopig onze favoriet), tekstballonnen en andere tierlantijntjes.
Apples video-app verschijnt overigens pas begin april. En voordat je ermee aan de slag kan moet je eerst even iOS 10.3 installeren. Die update is op 28 maart uitgekomen, net op tijd voor de uitlevering van de nieuwe iPad. Noteer ook dat je voor Clips minstens een iPhone 5s, iPad Air, iPad mini 2 of iPod touch van de zesde generatie nodig hebt.
Nog nieuw in iOS 10.3
De jongste update van Apples mobiele besturingssysteem brengt geen grote veranderingen met zich mee, maar bevat toch een paar handige nieuwigheden. Zo werd de hulpapp Zoek mijn iPhone uitgebreid met de functie Zoek mijn AirPods, die soelaas kan bieden wanneer je je draadloze oortjes weer eens kwijt bent. Voor CarPlay-gebruikers maakt iOS 10.3 het dan weer makkelijker en veiliger om tijdens het rijden van app te wisselen. Door het nieuwe overzicht van de laatst gebruikte toepassingen zijn er minder handelingen nodig. Tot slot nog een handigheidje voor iPhones met 3D Touch: als je in Kaarten stevig doordrukt op de huidige temperatuur (rechts onderaan), dan krijg je een weersvoorspelling voor de komende dagen te zien.
Softwareversie 10.3 blikt ook al een beetje vooruit naar iOS 11, de eerstvolgende grote update voor iPhone en iPad die omstreeks september zal uitkomen. Dat besturingssysteem zal uitsluitend nog 64-bit apps ondersteunen. Toepassingen die nu nog in 32-bit zijn geprogrammeerd, zullen door de ontwikkelaar dus herschreven moeten worden, anders kiepert Apple ze zonder pardon uit de App Store. In iOS 10.3 kan je al zien welke apps zo’n opfrisbeurt nodig hebben, via een nieuwe functie onder Instellingen, Algemeen. De toepassingen die hier verschijnen zijn (technisch) sowieso eigenlijk al verouderd en kunnen je iPhone of iPad daardoor vertragen.
LG ADS-40FSG-19 Laptop-opladerMicrosoft BV-T5E Batterij 3000mAh/11.6wh 3.85V
Bose 404600 Batterij 2300mah 11.1V/12.4v
Motorola FX30 Batterij 2810mAh 3.8V
Acer AC13C34 Batterij 2640mAh 11.4V
Samsung EB-BT330FBE Batterij 4450mAh 3.8V
Geen opmerkingen:
Een reactie posten