2018-01-28

ONTKRACHT LAPTOP ACCU MYTHES

Over laptop accu's doen de meest wilde verhalen de ronde. Het internet is een willige broedplaats voor broodje aap verhalen die eindeloos worden herhaald, zonder dat ooit wordt gecheckt of ze op waarheid stoelen. Ontploffende accu's, brandende laptops, als je alles moet geloven zijn laptop accu's ongeveer de gevaarlijkste voorwerpen op aarde! Dat dit niet zo is, wordt door met harde feiten gestaafd. De accu-autoriteit ontkrachtte tien laptop accu mythes.
1. LEG EEN UITGEPUTTE ACCU EEN NACHTJE IN DE DIEPVRIES EN HIJ DOET HET WEER
Dit is een prototype van een broodje aap verhaal. Een accu koel opslaan is inderdaad zinvoller dan 'm ergens in de hitte laten slingeren. Maar als je een accu invriest zal ie het misschien nog heel even een klein beetje doen, maar vervolgens weer in zijn vegetatieve staat terugvallen. In het geval van lithium accu's moet je trouwens zelfs oppassen om die in het vriesvak te leggen; bij ontdooiing kan condens ontstaan, wat uiteindelijk kan leiden tot een explosie van de accu. Als je dan toch koppig wilt zijn en een lithium accu in de vriezer wilt leggen, doe er dan een plastic zakje omheen. Misschien komt binnenkort ook nog wel het verhaal in omloop dat je de hele laptop in de diepvries moet leggen! Een versleten, 'dode' accu kun je eenvoudigweg niet meer tot leven wekken. De enige remedie is om een nieuwe accu te kopen, natuurlijk bij. Ook de koelkast is geen optimale omgeving voor een accu, hoewel koel bewaren van een accu een goed idee is, omdat dat slijtage vertraagt. Een koelkast is echter een zeer vochtige omgeving en dus niet geschikt voor een accu, omdat deze droog dient te worden opgeslagen. Als je 'm toch in de koelkast wilt bewaren, doe er dan een afgesloten plastic zakje omheen, zodat er geen vocht bijkomt.
2. EEN MERK-ACCU GAAT LANGER MEE DAN EEN NIET-ORIGINEEL MERK
Vaak is het zo dat laptop fabrikanten hun merkaccu's tegelijk met de eerste run van de laptop fabricage (laten) vervaardigen en daarna niet meer. Wie na twee jaar z'n accu wil vervangen door een 'nieuwe' merkaccu komt dus vaak bedrogen uit, omdat dit al een oud exemplaar is uit dezelfde serie en tijd als de originele accu. De meeste laptop fabrikanten produceren hun batterijen niet eens zelf. Als je een Acer accu openmaakt zul je vaak batterijcellen van merken als Panasonic of Toshiba aantreffen. In zo'n geval plakt Acer er alleen een eigen etiket op. Een merk-accu betekent dus geenszins dat de kwaliteit per definitie beter is. Zo gebruikt ook Yanec precies dezelfde batterijcellen als de originele fabrikant en is nog voordeliger in prijs ook. Bovendien maakt Yanec gebruik van 'versere' batterijcellen dan de fabrikant en is de levensduur dus sowieso langer. Recente technische ontwikkelingen maken het vaak voor niet-originele merken zoals Yanec ook mogelijk om accu's met hogere capaciteit te produceren dan het origineel. En tenslotte wordt op merk-accu's veel kortere garantie gegeven dan op Yanec exemplaren. In meerdere opzichten is dus het tegenovergestelde van de mythe waar: een niet-origineel merk gaat langer mee dan een merk-accu.
3. EEN NIET-ORIGINELE ACCU IS GEVAARLIJK VOOR DE LAPTOP
Dit sprookje wordt vaak verteld door laptop fabrikanten, die natuurlijk het liefste hun eigen merkproducten verkopen. Ze doen er vaak van alles aan om 'vreemde' accu's uit hun laptops te weren, tot en met verlies van garantie en softwarematige beveiligingen aan toe. Over het verlies van garantie hoeft u bij Yanec niet in te zitten, dankzij de 'connected equipment warranty'. Compatible accu's en accu's van andere merken komen vaak uit dezelfde fabrieken als de originele merkaccu's. Dezelfde productietechnieken en meestal dezelfde materialen en cellen worden toegepast; alleen is de opdrachtgever anders en komt er een ander etiket op te zitten. Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat zulke accu's gevaarlijk zouden zijn voor de laptop.
4. EEN ACCU MET HOGERE CAPACITEIT DAN HET ORIGINEEL IS GEVAARLIJK VOOR DE LAPTOP
Een accu met hogere capaciteit (mAh) die verder gelijk is aan alle andere specificaties zal nooit een laptop kapot maken. Er zijn hoogstwaarschijnlijk meer accucellen gebruikt dan in het origineel, maar deze zijn dusdanig geschakeld dat het eindvoltage van de accu hetzelfde blijft. Het grote voordeel is dat de laptop langer draadloos kan werken. Een laptop kan alleen beschadigd raken als het voltage van de accu te zeer afwijkt (meer dan 2%) van dat van de laptop.
5. EEN LAPTOPACCU KAN SPONTAAN ONTPLOFFEN
Alweer een mythe: nog steeds circuleert op internet het oeroude filmpje van de laptop die een keer in brand vloog tijdens een congres. Maar verder zijn er uitermate weinig bewezen incidenten met laptop accu's bekend. Het percentage neergestorte vliegtuigen t.o.v. het aantal vluchten is hoger dan het aantal in brand gevlogen accu's t.o.v. het in omloop zijnde aantal. En ondertussen blijft iedereen gewoon in een vliegtuig stappen... Laptop accu's zijn dermate streng beveiligd dat er heel weinig mee kan gebeuren. Er zijn wel terugroepacties geweest van laptop accu's (originele merkaccu's) met fabrieksfoutjes, maar in vergelijking met terugroepacties van auto's is dit een schijntje. Alleen in kunstmatig gecreëerde extreme situaties, zoals extreme hitte of extreme kou kunnen bepaalde accu's, met name lithium modellen, zodanig uitzetten, dat ze uit hun behuizing barsten. In geval van hitte zal de accu enorm heet worden en smeltverschijnselen vertonen. Maar kortsluiting of vonken zullen niet ontstaan, laat staan dat de laptop in brand vliegt. Deze fenomenen doen zich alleen voor als je geen actie onderneemt en de hitte-reactie gewoon z'n gang laat gaan. Dat soort filmpjes zie je uiteraard op YouTube. Maar ieder weldenkend mens zou bij een dergelijke hitte allang de laptop uitschakelen en de batterij uitnemen.
6. ALS JE EEN LAPTOPACCU DAGENLANG AAN DE LADER HANGT, EXPLODEERT IE
Dit is ook onwaar. Elke laptop accu heeft elektronica aan boord die detecteert wanneer de accu vol is; op dat moment zal de laadsectie de accu afsluiten, om zo verder opladen onmogelijk te maken. Ook sluit deze elektronica de accu af wanneer een bepaalde tijdsduur is verstreken en het oplaadpercentage nog steeds geen 99% is. Nieuwere accutypes sluiten ook af wanneer de accu te heet wordt. Het is namelijk wel zo dat de eenmaal volledig opgeladen accu behoorlijk warm kan worden en het is dus ook geenszins verstandig om de accu dagenlang aan de voeding te hangen. Hitte is nou eenmaal de grote vijand van elke accu: het versnelt het ouderdomsproces, waardoor de accu minder lang meegaat.
7. JE MOET DE LAPTOP ACCU AF EN TOE HELEMAAL LEEGTREKKEN, ANDERS GAAT IE NIET LANG MEE
Dit geldt alleen voor de vroegere nikkel-cadmium (NiCd) en nikkel-metaalhydride (NiMH) accu's. Deze accutypen dienen elke drie maanden  helemaal leeggetrokken te worden om het geheugeneffect te vermijden en het leven van de accu zo lang mogelijk te maken. Bij modernere accu's kan het soms nuttig zijn om de accu helemaal leeg te trekken (en dan nog niet helemaal tot 0%, maar tot het moment waarop de laptop uitschakelt – dus tot circa 5%) ter herkalibratie: dan weet de indicator rechtsonder in het scherm weer precies hoe vol de accu is.
8. EEN 'DODE' ACCU KUN JE REPAREREN
Een versleten, 'dode' accu kun je eenvoudigweg niet meer tot leven wekken. Als een accu eenmaal aan het eind van z'n levenscyclus is, helpt er niets meer, geen 'wonderopladers' of wat dan ook. Het is ook geen goed idee om de individuele lithium cellen te gaan vervangen, zo die te koop zijn. Zou je het willen doen, dan moet het circuit van het accupack tijdens dat wisselen permanent stroom blijven krijgen; zelfs een seconde zonder stroom kan dataverlies beteken en het circuit nutteloos maken. En als je dat probleem hebt opgelost moeten de open terminal voltages van alle cellen binnen 10% liggen en moet je de cellen aan elkaar solderen, zonder al teveel hitte te genereren. Zo'n operatie is dus vrijwel onmogelijk buiten een laboratorium. Het is inmiddels technisch mogelijk om een accu te 'refurbishen', dat wil zeggen z'n oorspronkelijke levensduur terug te geven; de interne impedantie van elke cel moet daarvoor weer precies worden afgesteld en slechts heel weinig (vooral Japanse) fabrikanten kunnen dit. Dit proces is echter veel duurder dan de aankoop van een volledig nieuwe accu en daarom dus zinloos. De enige remedie is om een nieuwe, 'verse' accu te kopen, natuurlijk bij accu-pc.nl.
9. EEN MERK-ACCU GAAT URENLANG MEE
Laptopfabrikanten hebben er een handje van om hun accuduur tot steeds onwaarschijnlijkere hoogtes op te pompen. De accutechniek wordt wel steeds verder verbeterd, maar laptop- of netbook accu's die 8 uur meegaan zijn een zeldzaamheid. Het hangt namelijk heel erg af van de intensiteit waarmee de laptop wordt benut. Wanneer veel applicaties openstaan, internet openstaat, filmpjes worden bekeken en de processor volop aan de slag moet, is de accu veel eerder leeg. 2,5 uur is een gemiddelde werktijd die met een accu te behalen is. Extended accu's kunnen de 4 uur halen bij normaal gebruik, maar echt veel meer mag niemand van een laptop accu verwachten.
Dell HYV3H 0HYV3H Laptop-oplader
ASUS C21N1334 Batterij 38WH 7.6V
HP 503376-001 Laptop-oplader
Bose 063404 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V
Lenovo L14D2P31 Batterij 7000mAh/26.60wh 3.8V

Geen opmerkingen:

Een reactie posten