2018-06-28

Veilige stroom voor uw computer

Elektriciteit is van levensbelang voor een computer. Toch kan stroom ook het einde betekenen als het teveel is. In dit artikel leest u hoe u uw computer van veilige stroom voorziet.

Geaard

Het is voor kwetsbare apparaten als computers belangrijk dat ze worden aangesloten op een geaard stopcontact. Een geaard stopcontact zorgt ervoor dat overbodige spanning niet blijft hangen bij het apparaat, zoals de metalen kast van de pc, maar veilig wordt afgevoerd.
Meeste woningen zijn voorzien van geaarde stopcontacten
De meeste moderne woningen zijn volledig voorzien van geaarde stopcontacten. Een computer is daar dus altijd wel veilig aan te sluiten. Bij oudere huizen is soms maar een deel van de stopcontacten geaard. Het gaat dan voornamelijk om stopcontacten in vertrekken als de keuken, bijkeuken en badkamer, waar regelmatig vocht aanwezig is.
 Herkennen
Een geaard stopcontact is makkelijk te onderscheiden van een niet-geaarde versie. Geaarde stopcontacten hebben naast twee openingen voor de pinnen van een stekker, een of twee extra contacten aan de rand die bedoeld zijn voor de aarding. Ze zijn niet verbonden met het lichtnet maar met een aardecontact in het huis zelf. Gewoonlijk liggen geaarde stopcontacten ook dieper in de wandcontactdoos: u moet de stekker er verder in duwen.
Geaarde stekkerdoos
Vaak zult u een stekkerdoos met meerdere contacten op een stopcontact in de muur aansluiten, omdat naast de computer ook het beeldscherm, de printer en andere randapparaten natuurlijk stroom nodig hebben. Zorg ervoor dat deze stekkerdoos zelf ook geaard is, anders zullen de apparaten die u aansluit niet meer geaard zijn.

Spanningsbeveiliger

Met geaarde stopcontacten is uw computerapparatuur is niet beschermd tegen soms voorkomende stroompieken. Daarvoor moet u een speciale stekkerdoos gebruiken die beschermt tegen deze zogenaamde surges. Zo'n spanningsbeveiliger fungeert als veilige schakel tussen het lichtnet en uw computer.
Extra spanning wordt weggeleid
De spanningsbeveiliger zorgt ervoor dat bij pieken de extra hoeveelheid spanning wordt weggeleid via de aarding. Op deze manier blijft de stroomtoevoer naar uw apparatuur op een gelijkmatig niveau en wordt geen schade aangericht. Bij kortsluiting grijpt de ingebouwde stopschakelaar in en wordt de stroom onderbroken. U herstelt de stroomtoevoer daarna door de schakelaar terug te duwen.
Kies verstandig
Spanningsbeveiligers zijn er in verschillende soorten en bijbehorende prijzen. Het is verstandig een niet al te goedkoop exemplaar te nemen. Een spanningsbeveiliger van een tientje zal niet veel bescherming bieden. U kunt het beste kiezen voor een stekkerdoos van enkele tientallen euro's. Deze beveiligers hebben extra opties, zoals een aan- en uitschakelaar, lampjes die aangeven of de stekkerdoos is ingeschakeld en geaard, en soms ook aansluitingen voor netwerk- en tv-kabels. In het laatste geval heeft u ook meteen een beveiliging tegen stroompieken in netwerken, telefoonkabels en tv-kabels. Dat is handig omdat stroom zich bijvoorbeeld bij blikseminslag ook kan verspreiden via deze verbindingen.
Extra garantie
Bij duurdere spanningsbeveiligers krijgt u soms extra garantie van de fabrikant. Niet alleen op de beveiliger zelf maar ook op de apparatuur die u erop aangesloten heeft. Wanneer de beveiliger zijn werk niet goed doet, krijgt u het geld voor eventueel geleden schade terug. Dit is overigens wel verbonden aan een aantal voorwaarden die u terugleest in het garantiedocument. Ook nog van belang is dat u bij de stekkerdoos goed oplet of de stopcontacten op een goede manier zijn gerangschikt. Bij computerapparatuur zitten soms stekkers met een flinke adapter die andere stekkers in de weg kunnen zitten. In een goede stekkerdoos kunt u altijd al uw stekkers kwijt.

Statische elektriciteit

Een vaak vergeten vorm van stroom die computerschade kan veroorzaken is statische elektriciteit. Deze wordt onder andere veroorzaakt door wrijving. Statische elektriciteit is vooral gevaarlijk wanneer u uw computer openmaakt om een onderdeel te vervangen, zoals een videokaart of geheugenstrip. Het kan flinke schade veroorzaken aan de chips.
Ontladen
Daarom moet u altijd voordat u aan de slag gaat in de computer, uzelf ontladen door even de centrale verwarming of de metalen rand van de systeemkast van de computer vast te pakken. Doe dit regelmatig tijdens het werken. Er zijn ook speciale antistatische polsbandjes te koop, die ervoor zorgen dat u ongestoord in uw pc met onderdelen kunt klussen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten