2018-06-05

Mijn pc valt steeds uit, hoe oplossen?

Reactie op comment, mijn PC valt uit, wat kan het zijn? Het komt regelmatig voor dat een computer uitvalt en de oorzaak niet makkelijk te achterhalen is. Zelfs als je meerdere onderdelen vervangt valt het systeem nog uit.
Wat kan dit zijn en hoe kan ik het oplossen? In dit artikel gaan we dit onderwerp nader bekijken.
Begin bij het beginEen PC bestaat uit verschillende onderdelen, bijna al deze onderdelen kunnen ervoor zorgen dat een computer uitvalt, het best is dan ook om te beginnen bij het begin.
De voedingDe computer wordt voorzien van stroom met behulp van een voeding. Als de voeding defect of deels defect is, kan het zo zijn dat de computer niet aan gaat of regelmatig uitvalt.
Een manier om te testen of de voeding de oorzaak is, is door de voeding aan te sluiten op bijvoorbeeld een andere computer, heb je daar dezelfde problemen, dan is de voeding de oorzaak van jouw probleem. Uiteraard zijn er meer manieren om een voeding te testen, dit is echter de makkelijkste manier voor de leken.
MoederbordAls je de voeding hebt getest en deze werkt, is het tijd om over te gaan naar het moederbord. Als je alles goed hebt aangesloten, start de PC dan op en ga naar je BIOS. Laat de PC daar draaien. Indien je geen problemen ervaart, ligt het niet aan je moederbord.
Het is mogelijk dat je je BIOS batterij uit je moederbord moet halen en deze weer terug moet stoppen alvorens het moederbord goed functioneert.
ProcessorHet is belangrijk om te weten dat als je processor te heet wordt, je PC automatisch afsluit. Dit gebeurd bij een temperatuur die aangegeven is door het bedrijf achter jouw processor.
Dit is natuurlijk makkelijk te testen door een programma te installeren die de temperaturen meet van jouw computer. Een voorbeeld hiervan is “Real Temp”.
Een oorzaak hiervan kan zijn dat jouw koelpasta niet efficiënt genoeg is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw moederbord teveel stroom geeft waardoor jouw CPU niet goed kan functioneren.
GeheugenHoe gek het ook klinkt, jouw RAM geheugen kan er ook voor zorgen dat jouw computer het niet goed doet. Een memory test is bij deze dan ook heel erg handig. Voer de test uit, mocht de test aangeven dat jouw RAM niet goed is, verwijder dan wat bankjes en kijk welke RAM-bank het probleem veroorzaakt.
Harde schijfAls laatste gaan we het hebben over jouw harde schijf. Het is natuurlijk heel erg logisch dat de verschillende schijven in jouw computer de oorzaak kunnen zijn van het uitvallen of niet goed functioneren van jouw computer.
Op een harde schijf of SSD sla je allemaal informatie op, soms sla je iets op wat de computer infecteert met bijvoorbeeld een virus. Een virus kan ervoor zorgen dat jouw computer uitvalt of echt stuk maakt.
Veel mensen denken dat een herstel naar de fabrieksinstelling voldoende is om alle informatie van de harde schijf te wissen, echter is het zo dat hardnekkige virussen gewoon op de schijf aanwezig kunnen blijven.
Het is in zo’n geval goed om de schijven te formatteren en vervolgens met een CD te her installeren.
ConclusieAlle componenten kunnen problemen veroorzaken met jouw computer, het is erg lastig om vast te stellen wat er mis is zonder ook daadwerkelijk bij de computer aanwezig te zijn. Mocht het probleem zich blijven voordoen kun je het best contact opnemen met een specialist.
 Lenovo ADS-25SGP-06 05020E Laptop-oplader
Nintendo WUP-012 Batterij 1500mAh 3.7V
Lenovo L15L4PC0 Batterij 6055mah/46Wh 7.6V
ASUS A41N1501 Batterij 48Wh 15V

Geen opmerkingen:

Een reactie posten