2017-09-12

De temperatuur van je CPU in de gaten houden

Te veel hitte is een van de grootste vijanden van een computer. Warmtebeheer is essentieel voor het gezond houden van je computer. Als je computer te heet wordt, dan kunnen er fouten ontstaan, vertraagt de machine en kan de computer plotseling uitgaan. Een van de meest essentiële onderdelen van je PC is de processor (CPU), dus je wilt zeker weten dat die koel genoeg is. Volg onderstaande gids om de temperatuur van je CPU in de gaten te kunnen houden.
 
 Herstart je computer. Het BIOS is een menu waarmee je de standaardinstellingen van je computer kunt wijzigen. De meeste BIOS interfaces hebben een ingebouwde hardwaremonitor, waarmee je de temperatuur kunt controleren. Je kunt bij het BIOS komen aan het begin van het opstarten van je computer.
  • Draai je Windows 8, open dan het Powermenu en houd Shift ingedrukt terwijl je op Opnieuw opstarten klikt. Hiermee kom je in Advanced Startup Mode terecht, waar je de moederbordinstellingen (UEFI) kunt openen, in het menu Probleemoplossing.
Druk op de BIOS toets. deze wisselt per hardwarefabrikant. Typische toetsen hiervoor zijn F2, F10 en Del. De juiste toets zal op hetzelfde scherm worden getoond als die van het logo van de fabrikant.
  • Als je deze toets niet op tijd indrukt, zal je computer als normaal opstarten en moet je het opnieuw proberen.
Zoek naar de Hardware Monitor. Elk BIOS programma gebruikt weer andere termen. Een aantal termen die vaker voorkomen zijn H/W Monitor, Status, PC Health, etc.
Controleer je CPU temperatuur. De temperatuurlimiet van een CPU is afhankelijk van het model, maar meestal zal de temperatuur beneden de 75° C (167° F) moeten blijven. Raadpleeg de documentatie bij je CPU om erachter te komen wat de exacte temperatuurgrens is.
  • Controleer de andere temperaturen. Kijk terwijl je de CPU temperatuur controleert ook even hoe de rest van het systeem draait. De meeste hardware monitors kunnen je ook vertellen wat de temperatuur is van het moederbord, de grafische kaart en mogelijk ook de omgevingstemperatuur in de behuizing.
Gebruik een programma
Installeer een hardware monitoring programma. De meeste moederborden worden geleverd met een eigen hardware monitoring programma, of die zijn beschikbaar op hun websites. Je kunt ook freeware programma's downloaden die de BIOS gegevens over de temperatuur uitlezen en tonen. Populaire programma's zijn:
  • Open Hardware Monitor
  • Speedfan.
  • Core Temp
  • HWMonitor
  • Real Temp
Draai het programma. Heb je het programma van je keuze gedownload/geïnstalleerd, draai het dan om een overzicht te krijgen van de temperatuur van je computer. De meeste programma's zullen alle beschikbare temperatuurgegevens weergeven, samen met de snelheid van de ventilatoren en voltages. Leg al deze gegevens naast dat wat aanbevolen wordt in de documentatie van je systeem.
  • Sommige programma's vereisen speciale toegang tot de instellingen van je computer om te kunnen werken, en vragen je om toestemming door te mogen gaan voor ze hun werk kunnen doen.
De temperatuur van je CPU verlagen
Zorg dat je computer kan ventileren. Zorg dat geen van de ventilatoren is geblokkeerd. Open je computer en maak deze stofvrij met behulp van samengeperste lucht. Als er geen luchtstroom langs je componenten kan gaan, dan zal de warmte zich langzamerhand opbouwen.
Breng nieuwe thermische pasta aan. Thermische pasta is dat wat de hitte van je CPU geleidt naar de koelplaat. In de loop van de tijd zal deze pasta gaan desintegreren. De meningen zijn verdeeld over hoe vaak deze pasta moet worden vervangen, maar als je merkt dat temperaturen hoger zijn dan normaal, dan is dat de gemakkelijkste plek om te starten.
  • Gebruik niet te veel van de thermische pasta, omdat te veel ervoor kan zorgen dat de CPU juist wordt geïsoleerd in plaats van dat de hitte wordt weggeleid. Een klein drupje gelijk verdeeld over de CPU is de meest effectieve manier om het te gebruiken.
Vervang je koelplaat. Als je CPU steeds oververhit raakt, dan kan het zijn dat je huidige koelplaat en ventilator hun taak niet meer aankunnen. Zoek een nieuw koelplaat/ventilator combo die in je behuizing past en meer lucht kan verplaatsen dan de bestaande installatie. Grotere ventilatoren kunnen er wel voor zorgen dat er meer bijgeluiden ontstaan.
Doe meer ventilatoren in je kast. Als er niet genoeg lucht door je kast stroomt, dan kan het zijn dat je meer ventilatoren moet plaatsen om de lucht in beweging te krijgen. Verse lucht hoort van bovenaf en de voorkant aangevoerd te worden, en aan de achterkant weer uitgeblazen.
Vervang je hardware. Oudere componenten hebben de neiging om te heet te worden na lang gebruik, en soms is er geen andere optie dan ze te vervangen. Als je het moederbord of je CPU moet vervangen, dan kun je ook overwegen om een geheel nieuw systeem te bouwen, omdat je alles toch opnieuw zal moeten installeren.
Aanbevolen producten:
BATTERIJ ASUS A32N1405 - 10.8V - 56WH - accu
BATTERIJ SAMSUNG SP368487A(1S2P) - 3.7V - 6100mAh - tablet pc accu
BATTERIJ TOSHIBA PA5136U-1BRS - 14.8v - 3380mah/52wh/4cell - accu
BATTERIJ DELL 4GVGH - 11.4V - 84Wh - accu
BATTERIJ TOSHIBA PA5207U-1BRS - 10.8V - 2800mah/34Wh??compatible with 24wh/2100mah) - accu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten