Malware als voornaamste probleem
Malware is een steeds vaker voorkomend probleem op smartphones. Vooral smartphones die gebruik maken van het besturingssysteem Android raken geïnfecteerd. Dat komt doordat Android in principe geen beveiliging heeft rondom het installeren van apps. Ter vergelijking: op een iPhone kan de smartphonegebruiker alleen door Apple goedgekeurde software installeren via de App Store.
Een malware-infectie werkt als volgt: iemand installeert een applicatie die hij of zij heeft gedownload via een website. Deze applicatie heeft een bestandsnaam die eindigt op .apk. Vaak downloaden gebruikers (betaalde) apps via illegale bronnen. Deze apps zijn vaak geïnfecteerd en kunnen naar buitenlandse telefoonnummers bellen, zonder de gebruiker dat zelf door heeft. Het gevolg is een torenhoge telefoonrekening.
Wangirifraude
Een vorm van oplichting die de laatste tijd extreme vormen aanneemt is de zogeheten ‘Wangirifraude’. ‘Wangiri’ betekent hetzelfde als ‘één keer laten overgaan en dan ophangen.’ Dat is precies wat oplichters doen: ze bellen het slachtoffer op met een buitenlands telefoonnummer, laten de telefoon één keer overgaan en hangen dan op. Doel: het potentiële slachtoffer nieuwsgierig maken om terug te bellen.
Wie nieuwsgierig genoeg is om het telefoonnummer terug te bellen, wordt direct slachtoffer van deze fraude. Je belt, maar het lijkt alsof er niet wordt opgenomen. Aan de andere kant van de lijn blijft het stil. In werkelijkheid is er allang een verbinding opgezet, tegen extreem hoge tarieven. Het buitenlandse nummer is namelijk te vergelijken met een 0900-nummer uit Nederland. De eigenaren van deze nummers verdienen hier flink aan. Het slachtoffer kan rekenen op een extreem hoge telefoonrekening; er is niet alleen gebeld naar het buitenland, maar ook naar een duur servicenummer.
Anonieme telefoontjes
Een ander probleem zijn anonieme telefoontjes. Daarbij hoor je wel dat er iemand tegen je spreekt. Vaak gebeurt dat in het Engels en beweert hij of zij van een helpdesk te zijn. De afgelopen maanden is het bij verschillende providers voorgekomen dat klanten gebeld zijn door een zogenaamde medewerker van Microsoft. Deze droeg gebruikers op om allerlei handelingen op de computer uit te voeren, zodat de medewerker mee kan kijken op de computer om ‘geconstateerde problemen op te lossen’.
In werkelijkheid proberen oplichters zich op die manier toegang te verschaffen tot de computer. De klant kan dan afhandig worden gemaakt van vertrouwelijke gegevens, zoals inlogcodes en wachtwoorden voor onder andere internetbankieren. Wij adviseren daarom op te hangen als iemand zich voordoet als medewerker van een helpdesk, zonder dat je om assistentie hebt gevraagd.
Yousecure
Om gebruikers beter te beveiligen tegen oplichting heeft Youfone, in samenwerking met ESET, de antivirussoftware Yousecureontwikkeld. Deze software valt te installeren als app via de Google Play Store. Daarmee is Youfone een van de weinige sim only aanbieders die de klant helpt te beschermen tegen deze aanvallen.
Met Yousecure ben je beschermd tegen malware die gebruik maakt van premium nummers. Tevens kun je je telefoon vergrendelen op afstand en zelfs de telefoon lokaliseren. Daarnaast wordt iedere app die je installeert standaard door het antivirusprogramma gescand. De software helpt je niet alleen in de strijd tegen oplichters, maar maakt ook foto’s als iemand toegang tot je gegevens probeert te krijgen. Yousecure blokkeert ook specifieke telefoonnummers, zodat je daar geen telefoontjes of sms’jes van ontvangt. Wat ook erg fijn is, is dat de app ook op de tablet bruikbaar is.
Aanbevolen producten:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten