2017-08-23

Laptop kopen: waar let je op?

Ga je een nieuwe laptop kopen? Dan wil je natuurlijk dat deze goed aansluit op jouw wensen. Wij geven advies en tips. Alles over Windows, Apple, specificaties en accessoires.

Koop je een laptop, desktop of tablet?

Laptop

Een laptop is in veel opzichten prettig in gebruik. Hij is compact, op veel plekken te gebruiken en heeft vaak genoeg kracht voor standaardtoepassingen. Let wel op het gewicht, werkgeheugen, de accu en een SSD. Bekijk de beste laptops uit onze test.

Desktop

Een desktop is de traditionele ‘vaste computer’. De desktop is qua prestaties krachtiger dan een laptop, maar is niet mobiel. De muis, het toetsenbord en het scherm zijn los aan te sluiten zodat je een goede ergonomische werkplek kunt creëren.

Tablet

Voor iemand die alleen maar wil internetten, foto’s en filmpjes bekijkt, een mail beantwoordt of simpele spelletjes speelt is een tablet de beste optie. Je hebt dan niet de kracht nodig die een laptop of een desktop heeft.
Verschillende soorten laptops

Laptop

De laptop is steeds meer de vervanger van de ‘vaste computer’. Er zijn veel soorten laptops. De specificaties lopen vaak zeer uiteen. Daardoor is het lastig om de ideale laptop te vinden.

Lichtgewicht laptops

Handzame, lichtgewicht laptops zijn in 2 in categorieën in te delen. Compacte laptops met een laag prijskaartje en luxe en snelle 'thin & light'-laptops, waarvan de prijzen pas beginnen bij zo'n €800.

2-in-1

Een 2-in-1 is een laptop die je ook als een tablet kunt gebruiken. Soms is het mogelijk om het scherm om te klappen of zelfs helemaal los te halen.

Laptop-accu's hebben een beperkte levensduur

Capaciteit (mAh)

De capaciteit van een laptop-accu wordt uitgedrukt in milli ampère-uur (mAh) of wattuur (Wh). Hoe hoger de waarde, des te langer de accu stroom geeft. Tenminste, alleen als je laptop er zuinig mee omgaat. Lees meer over accu's. De accuduur verschilt per model. Geef jouw voorkeur aan in de vergelijker.

Vervangbare accu

Laptop-accu's verliezen continu capaciteit. Uiteindelijk worden ze onbruikbaar en kunnen ze je laptop niet meer van stroom voorzien. Een gemiddelde laptopaccu gaat ongeveer 3 tot 5 jaar mee. Nu laptops steeds platter worden, zien we dat de accu's steeds vaker weggewerkt zijn in de behuizing. Een losse accu heeft echter de voorkeur. Die kun je namelijk makkelijk vervangen wanneer hij defect is of als je een tweede accu wilt.

Windows of Apple: een persoonlijke keuze

Windows is het bekendste en meest gebruikte besturingssysteem. Je treft het aan op alle op computers, behalve die van Apple. Laptops van Apple (MacBooks) hebben een eigen besturingssysteem: macOS.
Apple had lang een voorsprong op gebruiksgemak en robuustheid. Met de laatste Windows versies (8.1 en zeker 10) is die voorsprong kleiner geworden. Wie Windows gewend is, blijft vaak bij dit systeem. Bevalt een 'Mac' niet? Dan is het mogelijk om Windows te installeren. Omgekeerd kan dit niet.

Kies een accessoire

Er zijn allerlei accessoires te koop voor je laptop. Ze zijn vooral gericht op ergonomie, uitbreiding of draagbaarheid. Zo zijn er losse toetsenborden, extra usb-aansluitingen, adapters en laptoptassen te koop.
Een nadeel van een laptop is dat het beeldscherm vaak klein is. Een extra monitor is dan handig. Dan kun je op een groter beeldscherm of 2 beeldschermen tegelijk werken.

Let op deze specificaties

De specificaties van een laptop verschillen sterk en zijn van grote invloed op de prijs. Het is dus belangrijk dat je weet waarvoor je de laptop wilt gebruiken. Zo kun je de specificaties goed met elkaar vergelijken.

Werkgeheugen

Een laptop met een werkgeheugen van 2 GB is heel krap, 4 GB geheugen voldoet prima voor de meeste gebruikers. Voor het bewerken van foto's, video's en voor gamen, kun je het beste 6 of 8 GB hebben.

Processor

Een processor is het rekenhart van je laptop. De Intel Atom en Celeron zijn erg traag, maar in verhouding goedkoop. Bij simpel gebruik voldoet een Intel Pentium of Core i3. Voor de actieve gebruiker is de Intel Core i5 een goede optie. Doe je veel dingen tegelijk? Neem dan de Intel Core i7 processor. Videobewerkers zijn gebaat bij een quad core processor, die zijn bij Intel te herkennen aan de 'Q' aanduiding in de naam.

SSD

Een Solid State Disk (SSD) is een veel sneller opslagmedium dan de ouderwetse harde schijf (HDD). Laptops met een SSD hebben daarom de voorkeur, al bieden de meeste wel minder opslag dan laptops met een HDD. Je huidige laptop upgraden met een SSD is vaak ook een optie.

Beeldscherm

Reis je veel? Kies dan voor een laptop met een 10 tot 13 inch (diagonaal) scherm. Voor thuisgebruik is een 13 tot 17 inch scherm aan te raden. Voor thuis, (semi-) zakelijk gebruik en tv kijken op je laptop zijn grotere schermen prettiger.

Kies je toch liever voor tweedehands?

Als je besluit een tweedehands laptop te kopen, let dan op de volgende punten:
  • Vermijd sterk verouderde besturingssystemen zoals Windows Vista en Windows XP. Windows 7 is tegenwoordig ook al iets ouder, maar doet het nog prima. Zorg dat je geen extra software zoals een besturingssysteem (Windows) hoeft aan te schaffen. Hetzelfde geldt voor onderdelen. Deze vervangen is vaak een prijzige, lastige klus.
  • Controleer altijd of de laptop nog werkt. Start een aantal programma’s op en check of de licenties (nog) geldig zijn.
  • Als je van een particulier koopt, zit er waarschijnlijk geen garantie op de laptop. Bij een winkel krijg je vaak nog wel garantie, al moet je goed letten op de duur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten