Ben je onderweg net druk bezig op je smartphone, verschijnt er een melding dat de batterij bijna leeg is en dat de telefoon opgeladen moet worden. Hoe haal je het meeste uit het toestel als deze bijna leeg is?
Helderheid
De helderheid van het scherm lager zetten is de meest gehoorde en gebruikte tip. Natuurlijk is het scherm mooier en kun je er beter op kijken als de helderheid op zijn hoogst staat, maar het kost veel energie.
Voor een lager energiegebruik kun je het best de helderheid van het scherm zo laag mogelijk zetten. Dat scheelt een paar procent per dag, dus minstens een paar minuten.
Diensten uitzetten
Bluetooth is een handige functie om verbinding te maken met bijvoorbeeld je smartwatch, maar het is geen noodzakelijke functie. Het is bekend dat Bluetooth, 4G en WiFi aardig wat energie kunnen kosten. Deze diensten zijn namelijk de hele tijd op zoek naar verbinding.
Hetzelfde geldt voor locatievoorzieningen, automatisch synchroniseren en push-notificaties. Voor een push-notificatie scant het toestel soms wel zes keer per dag op nieuwe berichten. Daardoor wordt veel energie gebruikt. Al deze diensten zijn uit te zetten via de instellingen van de smartphone. Wie de diensten niet gelijk nodig heeft, kan ze beter uitzetten.
Je smartphone koel houden
Is het wel eens opgevallen dat de smartphone in de zomer sneller leeg lijkt te zijn? Dat is ook daadwerkelijk zo. Hoe warmer het toestel, hoe meer energie het kost. Daarom is het een goed idee de telefoon uit de zon te houden en deze niet in de broekzak te stoppen. Soms helpt het ook om het hoesje er om weg te halen, zodat de telefoon wat kan ‘ademen’.
Als de telefoon écht te warm wordt, stopt deze uit voorzorg met werken. Je krijgt dan een scherm te zien dat de telefoon eerst moet afkoelen voordat je weer verder kunt werken.
GPS uitzetten
Veel toestellen hebben een handige kaartenapp waarmee de gebruiker kan navigeren. Erg handig voor wie de weg niet weet, maar in alle andere gevallen is GPS best overbodig. Ondertussen vraagt de app wel de hele tijd de locatie op, zodat deze op de achtergrond kan berekenen waar de gebruiker zich bevindt.
Als GPS aan staat, zie je op Android een bolletje in de notificatiebalk. Op een iPhone verschijnt rechtsboven een pijltje. Laat de smartphone niet de hele tijd je locatie verversen, maar sluit GPS af in de instellingen door op ‘Locatievoorzieningen’ te tikken. De batterij gaat dan veel langer mee!
Even niet op Facebook
Het is bekend dat Facebook een echte stroomverslinder is. Als je echt in batterijnood bent, kun je Facebook daarom het best even mijden. Volgens het Britse dagblad The Guardian belast de app van het sociale netwerk de batterij met ongeveer 15 procent per dag. Kun je echt niet zonder Facebook? Dan is het beter om de website te bezoeken via de internetbrowser in plaats van de app.
Trilfunctie uitzetten
Bij veel gebruikers staat de telefoon standaard op stil. Als iemand belt, trilt de telefoon. Of als iemand een tweet naar je stuurt, als iemand je sms’t, of als iemand je een e-mail stuurt, of als…. Eigenlijk ligt het apparaat bijna de hele dag te trillen.
Dat trillen kost heel veel energie. Er zit namelijk een klein motortje in de smartphone dat er voor moet zorgen dat de gebruiker het toestel voelt trillen. Voor een langere batterijduur is het goed om de trilfunctie uit te zetten. Dit kan via de instellingen. Meestal staat er een schakelaartje bij ‘trilfunctie’. Deze functie staat over het algemeen onder ‘beltonen’ in het menu.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten