2017-08-21

8 TIPS BIJ HET KOPEN VAN EEN OPLADER

Een oplader kopen lijkt zo simpel. Haast elke winkel heeft tegenwoordig wel opladers in de schappen – zelfs sommige supermarkten!

Toch is dit lang niet altijd een verstandige keus. Er zijn namelijk heel veel alternatieven, mogelijkheden en keuzes die je moet maken voordat je een goede lader hebt. Bijvoorbeeld de USB-aansluiting of de vraag hoeveel ampère de lader moet hebben. Daarnaast zijn er nog veel meer dingen waar je op moet letten, zoals de kwaliteit van het product. Sommige slechte laders kunnen zelfs brand veroorzaken, dus dit is zeker iets waar op gelet moet worden!

1. De aansluiting van je apparaat

Je smartphone, tablet of laptop heeft natuurlijk een bepaalde aansluiting. Die aansluiting verschilt per merk. Wel zijn veel aansluitingen bij nieuwere smartphones hetzelfde: het zijn micro-usb’s. Let goed op welk gaatje er in je apparaat zit en zoek daar een passend kabeltje bij. Let op: in veel gevallen is Apple een uitzondering. De Apple lightning opladers zijn bijvoorbeeld net even anders dan standaard aansluitingen van andere merken.

2. Losse of vaste adapter?

Steeds meer smartphone en tablet adapters zijn los van de kabel. Je koopt dus twee componenten: de kabel en de adapter. Dat kan heel praktisch zijn, want zo kun je de kabel ook inpluggen in bijvoorbeeld een laptop of pc. Er zijn ook nog steeds adapters waarbij de kabel wel vastzit. Dit kan weer voordelig zijn als je steeds je kabeltje kwijtraakt of als je alleen het lichtnet gebruikt.

3. USB-poort kiezen

De meeste kabeltjes zijn voorzien van een ‘gewone’ USB, dus dat is USB 2.0. Sinds kort is er ook USB 3.0, ook wel USB SS (superspeed) genoemd. Deze USB is aanzienlijk sneller in het verstouwen van data. In principe maakt de poort niet zoveel uit voor de oplader van je telefoon of tablet, tenzij je diezelfde kabel ook gebruikt voor data transfer. USB 3.0 past in USB 2.0 en omgekeerd, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de aansluiting op je laptop of adapter.

4. Sneller opladen? Check ampères en Watts

Goedkope adapters en standaard adapters maken gebruik van ongeveer 1 ampère. Maar dit kan ook meer zijn en hoe hoger deze waarde, hoe sneller de adapter de smartphone of tablet oplaadt. Het is belangrijk dat je adapter wel het minimale aantal ampère levert dat nodig is. Het mag altijd meer zijn, maar een lagere waarde kan het apparaat beschadigen. Bij het aantal Watt van de lader geldt hetzelfde: meer Watt is prima, maar gebruik geen lader met een te lage waarde.

5. Laptopkabels uitwisselen

Laptopkabels kunnen soms heel sterk op elkaar lijken. Toch moet je er standaard van uit gaan dat de laders van verschillende merken niet compatibel zijn. De verleiding is groot om een lader van een ander merk te gebruiken als hij er veel op lijkt. Kun je beter niet doen, want ten eerste is de kans groot dat je je laptop beschadigt en ten tweede kan het voltage verschillen. Dat laatste resulteert in brandgevaar!

6. Kabels van slechte kwaliteit vermijden

Een slechte kabel kan je accu beschadigen op de lange termijn. En een slechte adapter kan gaan lekken, zorgen voor verlies van energie (lekstroom) en kan brand veroorzaken. Dus soms kan je veel geld besparen door een iets duurdere lader te kiezen. Voornamelijk Apple opladers kun je beter aanschaffen van het originele merk. De goedkope kabeltjes die je tegenkomt bij supermarkt of superstore zijn kwalitatief slecht.

7. Powerbank: de externe batterij

Ben je onderweg, dan is het niet handig om met een stekker in de weer te zijn. Daarom zijn er ook powerbanks. Hiermee kun je je apparaat ook onderweg opladen. Hoe meer ampère de powerbank heeft, hoe vaker je je smartphone kunt opladen. Er zijn ook speciale powerbanks voor laptops, maar die zijn een stuk groter en zwaarder.

8. Docking station

Een alternatief voor de adapter met kabel is het docking station. Die is vooral handig als je vaak op een bepaalde plek zit, bijvoorbeeld je kantoor. Je hoeft niet moeilijk te doen met een kabeltje: je klikt je telefoon in de dock en hij gaat vanzelf laden. Het is een ideale manier om de telefoon in de buurt te houden en toch tegelijkertijd te laden.
Er zijn heel veel laders te vinden op de markt, elk met eigen specificaties. Door de bank genomen is de regel simpel: eigen merk is altijd goed en met naamloze producten moet je oppassen. De laatste zijn namelijk vaak van beroerde kwaliteit. Behalve dat ze niet lang meegaan, kunnen ze ook het apparaat beschadigen. Relatief veel woningbranden worden veroorzaakt door adapters van slechte kwaliteit. Dit is dus zeker een aandachtspunt. Met deze 8 tips koop jij in elk geval een goede lader voor elk apparaat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten