2017-08-20

IS UW HP ADAPTER KAPOT?

Wanneer uw laptop niet meer aangaat hoeft het niet uwHP laptop te zijn die defect is. In veel gevallen is het niet de laptop of accu, maar juiste de HP adapter die kapot is. Hier leest u hoe u kunt achterhalen wat er defect is geraakt en hoe u dit het beste kunt oplossen.

Het defect vaststellen

In eerste instantie is het belangrijk vast te stellen wat er niet meer goed werkt. Als uw laptop nog aangaat maar de accu niet meer wordt opgeladen is het in de meeste gevallen uw HP accu die defect is. Om hier zeker van te zijn, raden we aan de accu uit uw laptop te halen en te testen of de laptop nog goed functioneert op alleen de HP adapter. Indien de laptop op de adapter nog goed functioneert, heeft u waarschijnlijk een vervangende accu nodig in plaats van een adapter.
Gaat uw laptop zonder accu niet meer aan? Dan is waarschijnlijk de adapter of de ingang van de laptop defect. Een adapter gaat veel vaker defect dan de ingang van een laptop. De kans is hierdoor groter dat de adapter defect is dan dat de laptop defect is. Een laptop ingang (DC jack) gaat vaak alleen kapot bij door van de volgende oorzaken:
  • Iemand is gestruikeld over het snoer of heeft op andere wijze kracht uitgevoerd op het snoer
  • Er is kortsluiting geweest in huis waarna de laptop niet meer aanging
  • De adapter maakte al slecht contact en er moest steeds aan de stekker gezeten worden voordat hij contact maakte
Bovenstaande redenen geven geen uitsluitsel maar zijn een indicatie van waar een DC jack door beschadigd kan raken. Is er inderdaad iets gebeurt waardoor u denkt dat het defect in de laptop kan zitten, dan raden we u aan de adapter eerst door te meten of een testadapter te gebruiken indien mogelijk.

De adapter doormeten

Onderop de adapter vindt u een aanduiding van waar de + en de - van de HP adapter zitten. U kunt vervolgens met een multimeter de adapter doormeten en kijken of deze het juiste voltage doorgeeft. Indien de adapter geen enkele spanning geeft is uw  kapot. Geeft de adapter wel de juiste spanning? Dan is de adapter mogelijk niet het probleem.
De meeste HP adapters zouden een spanning moeten geven tussen de 18,5 en 20 volt. U vindt de juiste spanning van uw adapter onderop uw adapter waar de technische specificaties zijn weergegeven. Let wel op dat een adapter onbelast een iets hoger voltage (5% tot 10%) aan kan geven. Dit is geen probleem, belast zal het voltage iets lager zijn en zal het overeenkomen met de specificaties van de laptop.

Een test adapter gebruiken

Kent u iemand met een HP laptop met dezelfde HP adapter? Probeer dan in eerste instantie om deze adapter te gebruiken en kijk of de laptop dan wel goed functioneert. Functioneert de laptop naar behoren met een andere adapter? Dan is uw HP adapter waarschijnlijk defect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten