2017-08-10

Batterij/accu vervangen

Batterijen verliezen op den duur hun capaciteit om op te laden. Een nieuwe accu heeft een groter vermogen om stroom vast te houden. Is je batterij ouder dan 2 jaar? Wij vertellen je hoe je deze kunt (laten) vervangen. De aanschaf van een gloednieuwe smartphone kun je zo nog even uitstellen.

Wanneer loont accu vervangen?

De capaciteit van jouw accu vermindert geleidelijk in capaciteit. Daardoor is hij steeds sneller leeg, ondanks hetzelfde gebruiksgedrag. Na zo’n 300 tot 500 keer volledig herladen, is een smartphone-batterij aan vervanging toe. Vervang de batterij wanneer je vindt dat de gebruiksduur te veel is teruggelopen.
Minder dan 6 maanden na aanschaf van je smartphone
Gaat je batterij binnen 6 maanden stuk, dan zal de fabrikant de batterij moeten vervangen onder garantie. Meer informatie over garantie.
Minder dan 2 jaar na aanschaf van je smartphone
In de meeste gevallen levert dit weinig winst in gebruikstijd op. Je hebt meer profijt van onze tips om de batterijduur te verlengen.
2 tot 5 jaar na aanschaf van je 
Veeleisende en intensieve gebruikers zijn misschien al na 2 jaar aan een nieuwe accu toe, terwijl andere gebruikers pas na 5 jaar ontevreden worden over de overgebleven batterijduur.
Profiteer ook van andere vernieuwingen in smartphones. Bekijk de beste smartphone die op dit moment te koop is.

Accu vervangen: hoe & wat?

Er zijn - wat betreft de accu - 2 type smartphones:
 1. Smartphones waarbij je de batterij eenvoudig vervangt door het achterklepje los te halen. Je koopt een nieuwe batterij en klikt deze erin. Het geheel is zo ontworpen dat je zonder gereedschap en zonder risico de accu kunt vervangen.
 2. Smartphones waarbij de accu is ingebouwd. Je krijgt de behuizing niet open zonder gereedschap. Wil je zo'n inbouw-accu vervangen? Dan zijn 2 situaties mogelijk:
  - je hebt nog fabrieksgarantie;
  - je garantieperiode is verlopen.
Ingebouwde accu als je nog fabrieksgarantie hebt
Heb je nog fabrieksgarantie op het toestel en wil je die behouden, neem dan een nieuwe merkbatterij en laat deze vervangen door een door de fabrikant goedgekeurde reparateur. Het risico op schade tijdens de vervanging van de batterij ligt bij de reparateur.
Ingebouwde accu als je fabrieksgarantie verlopen is
Vervang een ingebouwde batterij alleen zelf als je handig bent met het openschroeven van apparaten. Kies anders voor een reparateur. Ga te allen tijde voorzichtig te werk en zorg dat je de batterij niet beschadigt. Sommige telefoons zijn zelfs voor een expert te ingewikkeld.

Kooptips nieuwe accu

Smartphone-accu’s voor populaire toestellen zijn beperkt te koop in fysieke winkels. Op internet is het aanbod groter. Let bij het kopen van een batterij op de volgende 5 punten:
 1. Kies alleen een batterij die is gemaakt voor het merk en type van de smartphone.
 2. Het voltage (V) moet gelijk zijn aan het voltage van de originele batterij.
 3. Kies eenzelfde capaciteit (mAh) als het origineel, al hoeft dat niet per se.
 4. Koop het liefst een originele batterij, ook als deze iets duurder is.
 5. Vermijd merkloze en namaakbatterijen. Dit zijn vaak afgekeurde accu’s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten