2017-07-28

Gegevens van je laptop overzettenNieuwe laptop? Wij vertellen je hoe je eenvoudig alle gegevens kunt overzetten. Denk aan persoonlijke bestanden, instellingen, contacten, favorieten en programma's. Want deze gegevens wil je niet kwijtraken als je een nieuwe laptop koopt.

Wat kun je overzetten?

Microsoft maakt gebruik van het programma Windows Easy Transfer. Met dit programma kun je eenvoudig gegevens overzetten naar je nieuwe computer. Denk aan:
 • Gebruikersaccounts, waaronder bureaubladachtergrond en netwerkinstellingen. 
 • Documenten in je thuismappen, andere mappen naar keuze ook mogelijk. 
 • Muziek inclusief afspeellijsten en albumhoezen. 
 • Afbeeldingen en video’s. 
 • E-mailinstellingen, contacten en berichten. 
 • Internetinstellingen en favorieten. 
 • Programma-instellingen. 

Na de overdracht krijg je een rapport waarin staat wat is overgezet. Programma’s worden niet automatisch geïnstalleerd op je nieuwe laptop. Na het Easy Transfer-proces verschijnt een lijst met programma’s die je op je nieuwe computer kunt installeren.

Voorzorgsmaatregelen treffen

Tref 2 voorzorgsmaatregelen voor je begint:
 • Maak een back-up van de belangrijkste bestanden, voor het geval er onverhoopt iets misgaat. 
 • Voer een uitgebreide virusscan uit voor je begint. Doe dat ook nadat de bestanden zijn overgezet. Je zet namelijk bestanden over van een computer die al geruime tijd in gebruik is. Je loopt dus het risico dat je ook schadelijke bestanden overzet. 

Easy Transfer starten

Start het programma Easy Transfer op beide laptops. Je hebt daarvoor een gebruikersaccount met systeembeheerders-rechten nodig. Hoe je Windows Easy Transfer vindt op je computer, hangt af van de versie van Windows. Easy Transfer is te vinden door in het tekstvak in het startmenu (Windows 7) of het startscherm (Windows 8 en 10) de tekst ‘Easy Transfer’ te typen.

Nodig: USB-opslag, thuisnetwerk of Easy Transfer-kabel

De daadwerkelijke bestandsoverdracht met Easy Transfer kan op de volgende 3 manieren:
 • Via een USB-stick of USB-harde schijf
Een makkelijke manier als je USB-stick of harde schijf voldoende opslagcapaciteit heeft. Instellingen en internetfavorieten nemen weinig ruimte in beslag, maar een collectie muziek en films juist veel.
 • Via het thuisnetwerk
Heb je een router waar meerdere apparaten op aangesloten zijn, dan heb je een thuisnetwerk. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn netwerkkabels. Je kunt beide laptops (tijdelijk) naast elkaar zetten in de buurt van de router. Dan heb je geen lange kabels nodig. Een kabel van een halve meter tot een meter kost na een beetje zoeken online niet veel meer dan €2. In een gewone winkel betaal je hier duidelijk meer voor: tussen de €5 en €10.
 • Met een speciale Easy Transfer-kabel
Hiermee kun je 2 laptops rechtstreeks met elkaar verbinden. De Easy Transfer-kabel lijkt op een gewone USB-kabel, maar dat is het niet. Je moet deze kabel dus apart aanschaffen via een elektronicawinkel. De richtprijs voor deze kabel is €30.

DRM-beperkingen van Easy Transfer

Heb je muziek en films op een legale manier gedownload uit online winkels? Dan is de kans erg groot dat die met DRM zijn beveiligd. Dat geldt ook voor software. DRM staat voor Digital Rights Management en zorgt dat je bestanden niet zomaar op elk apparaat kunt afspelen. Ze werken alleen op de computer waarop ze gedownload zijn. Easy Transfer zet wel de audio- en videobestanden over, maar niet de rechten die nodig zijn om ze af te spelen.Bij de meeste winkels kun je aangeven dat je van computer veranderd bent. Daarna kun je de bestanden weer gewoon afspelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten