2017-07-24

Zo ziet de toekomst van mobiele telefonie eruitSinds de introductie van 2G in 1994 heeft het mobiele netwerk zich razendsnel ontwikkeld. 5G is al in zicht. Wat staat ons te wachten?

Vul je naam en e-mailadres in om de infographic 'Van 2G naar 5G' (powered by Tele2) te downloaden en bekijk hoe het mobiele landschap zich heeft ontwikkeld.

​De stap van 3G naar 4G betekende een vertienvoudiging van de snelheid en een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van de datastroom. Zonder haperingen een YouTube-filmpje kijken of bellen met een klant in het buitenland is de standaard geworden.

Honderd keer sneller

5G gaat nog veel verder: in een Noors lab werden er bij tests snelheden tot 70 Gbit/s gehaald, wat gelijkstaat aan bijna 9 GB per seconde. De verwachting is dat 5G straks maar liefst tien tot honderd keer sneller is dan 4G.

Alles in de cloud

Wat betekent dat voor de werkvloer? Allereerst wordt het nog gemakkelijker om altijd en overal verbonden en bereikbaar te zijn. De kwaliteit van het 5G-netwerk is dermate veel beter dat een gebrekkige telefoon- of videoverbinding definitief tot het verleden behoort. Daarnaast zal het gebruik van clouddiensten een nog grotere vlucht nemen.

In de cloud kunnen enorme hoeveelheden data, software en diensten worden opgeslagen. Dat is voor bedrijven een uitkomst, want zo kan iedere werknemer verbonden zijn met dit draadloze kantoor. Hierdoor zijn ze niet langer afhankelijk van een vaste computer en plek om hun werk te kunnen doen. Een extra voordeel van 5G is dat het veel minder energie verbruikt.

Primeur in Groningen

Wanneer 5G precies wordt geïntroduceerd is nog niet bekend. Zuid-Korea loopt voorop in de ontwikkeling en hoopt 5G al tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 uit te rollen.

Ook in Nederland wordt er hard aan gewerkt: vorige maand opende een 5G-lab in Groningen. Als het aan de Europese Unie ligt heeft elke lidstaat in 2020 een stad met 5G-dekking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten