2017-07-20

Onderhoud van je smartphone accu


1. Eerste gebruik: volledig opladen!

Wanneer je de telefoon voor het eerst in gebruik neemt, wordt aangeraden om de telefoon eerst helemaal vol te laden. De accu is vanuit de fabriek namelijk ongeveer 40% vol geladen. Deze beginlading is er om te zien dat de telefoon naar behoren werkt, maar zorgt er ook voor dat de batterij genoeg stroom over houdt voor het natuurlijke wegvloeien van de energie. Voordat je de telefoon voor het eerst in gebruik neemt, raden we aan om het toestel eerst vijf tot zes uur aan de lader te leggen zodat je zeker weet dat de batterij volledig vol is bij het eerste gebruik.

2. De batterij hoeft niet leeg

Na de eerste keer laden, is het aan te raden om de telefoon op tijd op te laden en te ontkoppelen. In het verleden was het altijd beter voor de batterij om deze helemaal leeg te trekken voordat je ‘m weer naar 100% laadt. Met de Lithium-ion accu’s die tegenwoordig gebruikt worden is dat niet meer nodig. Sterker nog: het is juist slechter voor de accu! De batterij heeft liever meerdere korte laadperiodes dan van 0% volgeladen te worden. Tussendoor 10 minuten aan de lader hangen kan echt geen kwaad.

3. Houd veilige marges aan


Het is het beste om de lading altijd tussen de 40 en 80% te houden. Om te voorkomen dat je de batterij volledig leeg trekt, moet je proberen de telefoon niet onder de 20% gebruiken. Het te veel ontladen en te veel opladen heeft negatieve effecten op de accu, wat we natuurlijk niet willen!

Wanneer de batterij vol genoeg is, is het daarom ook beter om de telefoon zo snel mogelijk af te koppelen. We raden aan om de telefoon te laden wanneer je wakker bent (bijvoorbeeld op het werk), zodat je hierop kan letten. Als de telefoon te lang aan de lader hangt (en zeker wanneer je ‘m dan ook nog gebruikt), kan de batterij gewend raken om altijd bijgeladen te worden. Hierdoor kan een accu ‘lui’ worden en kan een accu minder goed spanning vasthouden.

Ook al is beste om de lading tussen de 40 en 80% te houden, moet je de telefoon wel af en toe (bijvoorbeeld maandelijks) helemaal leeg laten lopen. Zo kan de telefoon de werkelijke capaciteit kan berekenen. Wanneer je accu bijvoorbeeld altijd van 30 – 75% vol is, is de telefoon niet meer gewend aan een normale laadcyclus en kan de software denken dat de accu niet meer capaciteit heeft. Dit komt vooral voor bij laptops, waardoor de tijdsindicatie tot de laptop leeg is, vaak verschilt van de werkelijkheid.

4. Gebruik bij voorkeur een originele lader

Je kunt wel elke lader gebruiken om de telefoon op te laden, maar er gaat niks boven de originele bijgeleverde lader. Deze is namelijk afgestemd op het gebruik bij jouw toestel. Een belangrijke reden hiervoor is de stroomtoevoer: de onofficiële laders kunnen zorgen voor laadstress bij de accu, wat zorgt voor een grotere druk op de accucapaciteit. En wanneer de batterij 100% geladen is stoppen de meeste officiële laders ook automatisch met de stroomtoevoer, zodat de accu geen overcapaciteit krijgt. Deze bescherming zit niet op andere merken laders.

5. Let op de temperatuur

Een van de meest belastende dingen voor een smartphone accu is de temperatuur. Idealiter moet de temperatuur van de batterij tussen de 0 en 35 graden Celsius zitten. Er is weinig wat je hier tegen kan doen als het buiten aan het vriezen is, maar zorg ervoor dat de smartphone zo min mogelijk in de volle kou ligt. Maar vooral in de zomer kun je hierop letten: Als de telefoon in de zon ligt terwijl je op een terrasje zit of achter het raam in de zon op tafel ligt, zit je al snel boven de 35 graden.

6. ebruik het toestel liever niet tijdens het laden

Het is beter om de telefoon niet te gebruiken tijdens het opladen. Wanneer de telefoon tijdens het laden gebruikt wordt, kan de maximale capaciteit van de batterij versneld afnemen. Het beste is zelfs om de smartphone uit te zetten of in vliegtuigstand te zetten wanneer je de telefoon aan de lader hebt. Hierdoor houd je niet alleen de accu in topconditie; de telefoon is ook nog eens extra snel opgeladen!

Natuurlijk zijn al bovenstaande tips richtlijnen voor het onderhoud van je smartphone accu. Lithium accu’s gaan naar verloop van tijd eenmaal minder lang mee, maar dit kunnen we met deze tips tot een minimum beperken. De iPhone gaat niet gelijk kapot wanneer deze bij 0% uitvalt, je Andoid telefoon zal heus wel laden wanneer je een onofficiële lader gebruikt en de batterij zal niet ontploffen wanneer je de telefoon in de zon hebt liggen. Maar we raden wel aan om bovenstaande tips altijd in het achterhoofd te houden. Het zorgt er immers voor dat de smartphone accu in de best mogelijke conditie blijft, en dat willen we natuurlijk allemaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten