2017-07-26

Laptop sneller maken

De kans is groot dat je laptop na een jaar of 2 trager wordt. Daar kun je wat aan doen, zonder direct een nieuwe laptop te kopen. Hoe kun je een laptop sneller maken?

Oorzaak trage laptop

Een trage laptop kan verschillende oorzaken hebben. Moderne software is veeleisender dan oudere. Daarnaast heeft een besturingssysteem de neiging om na verloop van tijd 'dicht te slibben'.

Oplossingen trage laptop

De beste manier om je laptop sneller te maken, hangt af van meerdere zaken. Is je laptop ouder dan 2 jaar? Dan is het waarschijnlijk handig om onderdelen te vervangen of aan te vullen. Is je laptop jonger dan 2 jaar? Kijk dan eerst naar de software. Je budget speelt hierbij uiteraard een rol.

Laptop sneller maken door software te optimaliseren (beginners)

1. Schijf opruimen

Een te volle harde schijf maakt je laptop trager. Het is belangrijk dat de systeemschijf, waarop het besturingssysteem geïnstalleerd is, voldoende lege ruimte heeft. Meestal is dit de C-schijf. Het is verstandig om 10 gigabyte vrije ruimte aan te houden. Met het programma 'Schijf opruimen' creeër je eenvoudig ruimte. Dit is een standaardonderdeel van Windows. Klik op Start en typ ‘Schijf opruimen’ in de zoekbalk (‘Programma’s en bestanden zoeken’) om dit programma op te starten.

2. Overbodige programma’s verwijderen

Veel fabrikanten leveren allerlei programma's die je niet nodig hebt. Via het Configuratiescherm kun je een lijst oproepen van geïnstalleerde programma's. Daarin staat ook aangegeven wanneer je deze programma's voor het laatst hebt gebruikt. De programma's die je nooit of weinig gebruikt kun je gewoon verwijderen.

3. Gebruik schoonmaaksoftware


Naast bovengenoemde methodes, kun je ook gebruik maken van speciale schoonmaaksoftware. Daarmee ruim je tijdelijke bestanden, weinig gebruikte programma’s en het register van Windows op. In het register worden belangrijke zaken bijgehouden, maar in de loop van de tijd kan het erg groot worden. Daardoor wordt je laptop merkbaar langzamer. Maak wel altijd een systeemherstelpunt aan voordat je met dit soort programma's aan de slag gaat. Met het herstelpunt kun je het hele systeem terugzetten naar een eerder moment om computerproblemen op te lossen. Een programma met een goede reputatie is CCleaner. Bekijk de testresultaten van onze test naar schoonmaaksoftware.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten