2017-07-18

Opschonen van je smartphoneFoto's, video's en apps nemen steeds meer ruimte in beslag. Daarom is het verstandig om je telefoon af en toe op te schonen. Met deze tips maak je opslagruimte vrij.

Verwijder apps die je niet gebruikt

Dit is de snelste en simpelste manier om snel ruimte vrij te maken op je smartphone. Blader door je apps en verwijder degene die je niet meer gebruikt. Zolang apps nog in de app-winkel staan, kun je ze opnieuw downloaden. De ene app zal meer ruimte opleveren dan de andere. Offline-navigatieapps zijn meestal groot, tot wel meerdere gigabytes (GB).

Zo verwijder je apps:

iOS
Houd een app ingedrukt totdat deze begint te wiebelen en druk vervolgens op het kruisje.

Android
Ga naar: Instellingen > Apps > tik op een app > Verwijder(en).
Samsung-toestel
Ga naar: Instellingen > Applicaties > tik op een app > Verwijderen.

Mobiele websites zijn een prima alternatief voor apps als 9292, de NS-reisplanner en Facebook. Je kunt een snelkoppeling naar de website als app-icoon op je beginscherm zetten.

Zo werkt het:

iOS
Surf naar een website en tik op het icoontje met het vierkantje en het pijltje onderin de browser. Kies dan voor Zet in beginscherm > Voeg toe.

Android
Surf naar een website en tik op het menu-icoon rechts bovenin in de adresbalk. Kies dan voor Toevoegen aan startscherm > Toevoegen.

Verplaats foto's en video's naar de computer
Foto's en video’s nemen over het algemeen de meeste ruimte in beslag. Verplaats deze bestanden naar je computer. Als je dit hebt gedaan kun je de bestanden op je toestel verwijderen.

iOS
Sluit je iPhone op je pc of Mac aan. Kopieer de map DCIM naar de pc via Windows Verkenner. Op een Mac verplaats je foto's met het Foto's-programma.

Android
Sluit je Android-toestel op je pc of Mac aan. Kopieer de map DCIM vanuit Windows Verkenner of Mac Finder.

Bewaar foto's en video's in de cloud

Foto’s en video’s kun je ook in de cloud bewaren. De originele bestanden bewaar je dan op de servers van Google, Apple of Microsoft. Op je toestel staan alleen nog kopietjes die minder ruimte innemen.

Zo werkt het:

iOS
Apple-iCloudInstellingen > iCloud > Foto's > Zet de schakelaar van iCloud-fotobibliotheek aan > Vink 'Optimaliseer iPhone-opslag' aan.
Let op: hiervoor heb je wel voldoende iCloud-opslag nodig. Je kunt de opslagruimte uitbreiden, door hiervoor te betalen. De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je nodig hebt. Je iPhone toont deze optie.

Android
smartphonegoogle photoskopieInstalleer de app Google Foto’s als deze nog niet op je smartphone staat. Ga vervolgens naar Foto's > Instellingen > Backup en synchronisatie en zet de schakelaar aan. De foto's op je telefoon kun je daarna verwijderen om ruimte te besparen.

Schoon berichten op


Oude chatberichten en gedeelde multimedia-bestanden nemen veel ruimte in beslag. Want al die foto’s, video’s en audiofragmenten bewaar je op je toestel. Je kunt deze bestanden verwijderen.

iOS
WhatsApp > linker bovenhoek >Wijzig > Wis chat
Om alleen multimedia te wissen in WhatsApp, open je een (groeps)gesprek. Tik dan op de groeps-/persoonsnaam > Alle media en selecteer de bestanden die je wilt verwijderen.
Berichten (iMessage) > veeg een gesprek naar links > verwijder.

Android
WhatsApp > houd het gesprek ingedrukt > Chat verwijderen
Om alleen multimedia te wissen in WhatsApp, open je een (groeps)gesprek. Tik dan op de groeps-/persoonsnaam > Alle media en selecteer de bestanden die je wilt verwijderen.

Berichten > houdt een gesprek ingedrukt > tik op het prullenbakicoontje > Verwijderen.

Verwijder downloads


Deze tip geldt alleen voor Android. Bestanden die je downloadt worden meestal niet verwijderd en nemen onnodig veel ruimte in beslag.

Android
Downloads > houdt een download ingedrukt > tik op het prullenbakicoontje.

Samsung
Mijn bestanden > Downloadhistorie > Meer > Geschiedenis wissen.

Zet apps en bestanden op een sd-kaart

Deze tip geldt alleen voor Android. Past er een sd-kaart in je toestel? Dan kun je multimedia en sommige apps ook naar de geheugenkaart verplaatsen. Zo maak je meer interne opslagruimte vrij.

Android 5
Instellingen > Apps > tik op een app > Verplaatsen naar sd-kaart.

Android 6
Instellingen > Apps > tik op een app > Opslag > Wijzig > Verplaats naar sd-kaart.

Samsung-toestel
Instellingen > Applicaties > Applicatiebeheer > tik op een app > Verplaats naar sd-kaart.

Zet je toestel terug naar fabrieksinstellingen


Helpt het allemaal niet? Dan kun je het toestel ook terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Dan werkt dan weer net als toen je het uit de doos haalde. Maak dan wel een reservekopie!

iOS
Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen > Wis iPhone.

Android
Instellingen > Back-up en reset > Fabrieksinstellingen herstellen > Telefoon resetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten