2017-07-18

Hoe wij smartphones testen

We testen smartphones op verschillende aspecten, zoals de camera en de geschiktheid voor bellen, sms'en, internetten, e-mailen, muziek en navigatie. Op deze pagina leggen we uit hoe we testen en hoe ons testoordeel tot stand is gekomen.

Toestelmogelijkheden

Voor elke smartphone testen wij welke mogelijkheden het toestel heeft. Hieronder vallen onder andere de batterijduur, de opslagruimte en de geluidskwaliteit van de luidspreker. Zo bepalen we bijvoorbeeld hoelang het duurt voordat een toestel volledig is opgeladen en hoeveel capaciteit er geladen wordt in 15 minuten.

Fotograferen en filmen

Dit testaspect richt zich volledig op het maken van foto’s en opnemen van video’s. We bekijken welke functies de camera-app van de smartphone allemaal heeft, hoe goed de kwaliteit is van de genomen foto’s en video’s en hoe makkelijk de camera in gebruik is. Voorbeelden zijn de afdrukvertraging tussen 2 foto’s en de kwaliteit van de voorzijdecamera.

Ergonomie

Onder de ergonomie vallen bijvoorbeeld: de kwaliteit van het scherm en het touchscreen, het gebruiksgemak van het toestel en de draagbaarheid. Verder kijken we hoe goed het toestel bestand is tegen schokken, valpartijen en water. Bij de valtest wordt een toestel in een trommel gestopt en 100 keer geroteerd. Het toestel valt bij iedere omwenteling op een granieten plaat vanaf 80 cm hoogte. Na 50 en 100 keer controleren we de smartphone op schade en een correcte werking.

Berichten

Onder berichten versturen verstaan we het versturen van tekstberichten en e-mails. Hierbij bekijken we welke mogelijkheden er zijn en hoe makkelijk het is om een bericht op te stellen via het standaard toetsenbord. Hoe eenvoudig is het bijvoorbeeld om een e-mailaccount toe te voegen en hoe goed worden e-mails weergegeven?

Surfen

Tenslotte bekijken we het surfen op internet. Zo beoordelen we het gebruiksgemak en de kwaliteit van de webbrowser, de up- en downloadsnelheid van bestanden en de mogelijkheid om verbindingen als mobiel internet, wifi, gps en de vliegtuigmodus te deactiveren.

Bellen


Bij het bellen meten we de spraakkwaliteit en het belgemak. Zo voeren we telefoongesprekken met en zonder omgevingsgeluid. De smartphone wordt hierbij op een dummyhoofd gemonteerd, zoals te zien is op de foto. Verder kijken we hoe makkelijk het is om een gesprek op te nemen en te initiëren. We kijken ook naar de getoonde informatie over de oproep en geavanceerde functies zoals handsfree bellen.

Muziek

Bij het muziekaspect beoordelen we de geluidskwaliteit via de meegeleverde hoofdtelefoon én via een hoofdtelefoon van goede kwaliteit. We checken de ondersteuning voor muziekformaten en beoordelen de overdracht van muziek van en naar de computer.

Navigeren

Bij het navigeren wordt de vooraf geïnstalleerde navigatie-app getest met en zonder gesproken instructies. Ook testen we de navigatie in vliegtuigstand en bijvoorbeeld de kwaliteit van de gesproken navigatie via de luidsprekers van de telefoon. De nauwkeurigheid van de navigatie en de snelheid van het oppikken van een gps-signaal ontbreken uiteraard niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten