Samsung Galaxy S
De allereerst Samsung in de Galaxy-seriewerd in 2010 door J.K Shin gepresenteerd tijdens een beurs met de naam CTIA Wireless. Dit toestel had een 4 inch-beeldscherm en een 1Ghz processor aan boord. De Samsung Galaxy S draaide op Android 2.1 Eclair met daar overheen een eigen schil met de naam TouchWiz.Het lijkt wel een eeuw geleden dat dit toestel is uitgekomen. In onze eerste indrukken werd al gesproken over de mankementen van TouchWiz, toen waren we al niet blij met een laag over Android heen. Het toestel draaide op een Hummingbird-processor die in samenwerking met een ander bedrijf door Samsung zelf werd gemaakt. De Samsung Galaxy S was het begin van de zegetocht van Samsung in de wereld en als website maakten we voor het eerst kennis met de luxe-presentaties voorzien van veel bekende Nederlanders.
Samsung Galaxy SII
Een jaar later werd de Samsung Galaxy SII aangekondigd. Dit toestel was zeer toepasselijk van een dual-core processor voorzien. De Hummingbird-processor was vervangen door de eigen Exynos-processor met een kloksnelheid van 1.2 GHz en dat was wel 20% meer dan zijn voorganger. Net als de eerste versie uit deze Galaxy S-serie kon de 1650mAh-accu verwijderd en vervangen worden door een andere accu. Een feature die later verdween en door sommigen tegenwoordig nog steeds gemist wordt.In TouchWiz 4.0 introduceerde Samsung voor het eerst de Hubs. Dit waren plekken waar content verzameld werd. Dit was de eerste poging van Samsung om ook via de software een verdienmodel op te bouwen. In de review van dit toestel werden toen het batterijklepje, accuduur en het ontbreken van een hardware 'zoeken-knop' als negatieve punten aangehaald.
Samsung Galaxy SIII
De Samsung Galaxy SIII betekende de definitieve doorbraak van Samsung op de smartphonemarkt. Dit toestel werd wederom aangedreven door een Exynos-processor en het schermformaat groeide van 4 inch bij de Samsung Galaxy S, 4.3 inch bij de Samsung Galaxy SII naar 4.8 inch op deze Samsung Galaxy SIII. De processor ging ook van dual-core naar quad-core en had een kloksnelheid van 1.4 GHz.In de review van de Samsung Galaxy SIII van Sander lezen we dat er eerst weinig geloof was in het design. Achteraf kwam dat vooral door de persfoto's, de achterzijde werd nog wel als goedkoop afgedaan maar de glazen voorzijde maakte weer veel goed. De review roemt de snelheid van de processor, het scherm en de verwijderbare accu. Als negatieve punten werden de accuduur (weer) en foto's bij weinig licht door Sander opgeschreven. Deze Samsung Galaxy SIII kreeg voor het eerst ook een mini-versie mee met een kleiner beeldscherm en op papier mindere specificaties. Dat hield de gebruiker niet tegen om het toestel massaal aan te schaffen.
Samsung Galaxy S4
Nummer vier in de Samsung Galaxy S-serie was de eerste die in Europa uitkwam met een Snapdragon-processor waar de andere nog gebruik maakten van de eigen Exynos-krachtbron. Het toestel maakt nog steeds gebruik van de bekende homebutton en de twee fysieke knoppen ernaast voor de navigatie. In de review klaagden we in eerste instantie ook al over het weinige verschil met zijn voorganger, een verschil waar we nu een 'moord' voor zouden doen. Toen wisten we niet beter.Voor het eerst was er 2GB aan werkgeheugen aanwezig en we waren met name te spreken over het scherm. Voor het eerst was er een Full HD-scherm in het toestel aanwezig en zag men duidelijk het verschil met zijn voorganger. Met de Samsung Galaxy S4 werd de camera ook steeds belangrijker, De software van de camera kreeg veel nieuwe mogelijkheden waaronder het dual-shot. Hiermee kan je tegelijkertijd met de voor-en achter camera een foto maken. Ook was het mogelijk om geluid met een foto mee te sturen. De conclusie in de review was dat Samsung misschien wel een beetje doorsloeg met zijn software.
Samsung Galaxy S5
Begin 2014 kwam de Samsung Galaxy S5 uit met een 5.1 inch-scherm en 2GB werkgeheugen. Aan de achterzijde zat een 16 megapixelcamera en aan de voorkant een camera met twee megapixels. Met het uitbrengen van de Samsung Galaxy S5bracht Samsung een aantal nieuwe zaken naar de smartphone. Zo kreeg het vlaggenschip de beschikking over een hartslagmeter en een vingerafdruksensor. Samen met de S Health-app kon de gebruiker zijn hartslag gaan monitoren. De vingerafdruksensor zat in de bekende homeknop van het toestel verwerkt. Om het toestel te ontgrendelen moest je over deze knop vegen. Ook was het toestel stof- en waterdicht door het IP67-certificaat.In de review van de Samsung Galaxy S5 refereren we wederom aan de veranderingen of het gebrek daaraan. Ook werd het nut van de hardwareknop besproken. Net voor de Samsung Galaxy S5 was het eerste HTC-toestel uitgekomen dat helemaal uit metaal was gemaakt. Samsung hield voor zijn S5 nog vast aan het plastic maar toen bleek al dat het 'simpele' plastic zijn langste tijd wel gehad had. We moesten enorm wennen aan het feit dat er een klepje onder aan het toestel zat om het waterdicht te kunnen maken. En wederom schrokken we van de accu die een capaciteit had van 2800mAh.
Samsung Galaxy S6
De Samsung Galaxy S6 zag in 2015 het levenslicht en ten opzichte van de Samsung Galaxy S5 was er veel veranderd aan het toestel. Dat begon al met het metalen frame, minder gebruik van plastic en een accu die niet meer te verwijderen was door de glazen achterzijde. De accu was 2550mAh groot en kon draadloos opgeladen worden. Het scherm was een Quad HD AMOLED-scherm en er waren voor het eerst acht rekenkernen aanwezig in de Exynos-processor van Samsung. TouchWiz had het een en ander aan onnodige ballast overboord gegooid en draaide prettig samen met Android 5.0 Lollipop.De echte revolutie zat hem in het tweede model van de Samsung Galaxy S6 en dat was de Samsung Galaxy S6 Edge. Deze had namelijk een gebogen scherm aan beide zijden. Men was wel verbaasd over het ontbreken van twee zaken, dit toestel was namelijk niet meer waterdicht en er kon geen MicroSD-kaart in.
De review van de Samsung Galaxy S6 was zeer enthousiast. We verwelkomden het nieuwe design en de opnieuw ontworpen vingerafdrukscanner waar je nu gewoon je vinger op kon leggen in plaats van erover heen te vegen. We waren lyrisch over het Super AMOLED-scherm dat op veel fronten de HTC M9 versloeg. In de conclusie zagen we heel veel verbeteringen ten opzichte van het voorgaande toestel maar wederom klaagden we over de accu, deze liep te snel leeg. Naast de gewone en de Edge-versie van dit toestel was er ook een Samsung Galaxy S6 Edge+ beschikbaar.
Samsung Galaxy S7
Waar de Samsung Galaxy S6 niet meer waterdicht was, is de Samsung Galaxy S7 dat weer wel. Blijkbaar had Samsung daar toch veel vraag naar gehad. Daarbij keerde de mogelijkheid om een microSD-kaart in het toestel te stoppen ook weer terug. Het toestel draaide bij de lancering op Android 6.0 Marshmallow en had eindelijk met 3000mAh een iets grotere accu. De Samsung Galaxy S7 Edge had zelfs een 3600 mAh accu.Volgens onze review was het design niet zo heel veel anders dan dat van de Samsung Galaxy S6 maar de afwerking was wel een stuk beter. De cameramodule stak bijvoorbeeld minder uit dan bij zijn voorgangers. Nieuw op het toestel was het Always-on-scherm waar we toen nog niet de toegevoegde waarde van inzagen maar dat tegenwoordig bij meerdere merken een zeer gewaardeerde functie is. De conclusie was dat de Samsung Galaxy S7 wederom de beste smartphone in de markt was.
Het Samsung Galaxy Note 7-drama
In het jaar dat de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge hele goede verkopen liet zien voltrok zich een klein drama na de introductie van de Samsung Galaxy Note 7. Door een fout in de productie waren er problemen met de accu die in (te)veel toestellen tot ontbranding leidde en uiteindelijk tot het uit de handel nemen van het toestel. Het image en vooral de bankrekening van Samsung kreeg een flinke klap.Samsung Galaxy S8
Het eerste dat opvalt op de Samsung Galaxy S8is dat de fysieke homeknop (eindelijk) verdwenen is om het scherm meer ruimt te geven. Ook is er geen Samsung Galaxy S8 met een vlak scherm meer maar zal dit toestel alleen met een Edge-scherm worden uitgebracht. Ook de vingerafdruksensor is naar de achterzijde verdwenen en wordt heel onhandig naast de camera in plaats van het midden geplaatst. Er is voor het eerst een irisscanner op het toestel aanwezig, deze zal op termijn de vingerafdruksensor als ontgrendel-mechanisme moeten vervangen. Tevens verwelkomen we Bixby en dat is de eigen slimme assistent van Samsung die in het begin nog maar weinig kon. Deze assistent kreeg een eigen knop op het toestel en deze werd meer dan eens per ongeluk geactiveerd.In de review zijn we wederom erg enthousiast over het design van de Samsung Galaxy S8. De accu krijgt een goede beoordeling en zijn we ontzettend blij met de camera. Het was wel opvallend dat de Samsung Galaxy S8 maar een camera had in plaats van twee. Meerdere merken zoals Huawei hadden al vlaggenschepen met twee camera's aan de achterzijde, Samsung koos ervoor om dit vooralsnog niet te doen.
Marktaandeel Samsung in de smartphonemarkt
We kunnen het erover eens zijn dat Samsung de afgelopen jaren de innovatie en ook de markt geleid heeft. Als we naar de ontwikkeling van Samsung kijken, zien we ook enorme stappen in het marktaandeel.Wanneer we naar de grafiek kijken van Statista, zien we dat de grootste sprongen gemaakt werden ten tijde van de Samsung Galaxy SII en SIII. De Samsung Galaxy S5 deed het marktaandeel in 2014 bepaald geen goed. Dat daalde tot het niveau voor 2012. Het echte drama kwam pas in 2016 met het grote drama rond de Samsung Galaxy Note 7 en de toenemende concurrentie door Xiaomi in grote markten als India.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten