2018-02-11

Rechter beslist: Samsung maakt inbreuk op 4G-patenten van Huawei

Patenten blijven een dingetje in de mobiele wereld. Samsung heeft in een uitspraak te horen gekregen te moeten stoppen met het gebruik van een tweetal 4G-patenten. Huawei had de zaak in 2016 aangespannen en haalt nu zijn recht.

Rechtszaak

In mei 2016 daagde Huawei Samsung voor de rechter vanwege het feit dat er twee 4G-patenten werden gebruikt in de telefoons van Samsung. Het is al weer een tijd geleden maar rechtspraak heeft vaak wat tijd nodig. Er zal weer een blik advocaten losgetrokken zijn om deze zaak door beide partijen te laten behandelen. Alle argumenten zijn inmiddels goed afgewogen.
De rechter nam uiteindelijk 18 dagen de tijd om zijn uitspraak te doen. Deze zal voor Samsung zijn tegengevallen. Er is bepaald dat Samsung inderdaad geen recht had om deze patenten in zijn toestellen toe te passen en het bedrijf zal hiermee moeten stoppen. Een andere optie is om, zoals het vaak gaat, te betalen voor het gebruik van ervan.

Samsung stagneert oplossing

De zaak die Huawei aanspande werd in China behandeld, maar tegelijkertijd is dezelfde zaak ook in de Verenigde Staten aangespannen. In afwachting van een uitspraak wilde Huawei aan een uitruil doen van pantent-gebruik, maar dit leverde niet veel op. De Chinese rechter bepaalde dan ook dat Samsung ook bewust de onderhandelingen over het gebruik van deze patenten heeft gestagneerd.
Samsung was zich er waarschijnlijk wel bewust van dat het het gebruik van de patenten niet legitiem was en wilde er zolang als mogelijk gebruik van maken. Of het gebruik tot nu toe uiteindelijk zonder kosten blijft, is  gissen. Er is niets bekend gemaakt over een schadevergoeding die Samsung aan Huawei zou moeten betalen. Wel heeft Samsung een relatief klein bedrag moeten betalen omdat ze moeten opdraaien voor de kosten van de rechtszaak.

Eerdere uitspraak

In april besloot een rechter in de Chinese provincie Fujian dat Samsung wel een schadevergoeding moest betalen en dat er gestopt moest worden met de verkoop van een twintigtal toestellen uit Samsungs Galaxy -serie. De 4G-technologie die Huawei in handen heeft is een belangrijke en er zijn meer fabrikanten die er gebruik van maken. Mogelijk heeft deze uitspraak ook gevolgen voor deze fabrikanten, voor zover ze geen deal hebben gesloten over het gebruik ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten