2018-02-11

Consumentenbond: bij 42 procent huidige laptops is accu te vervangen

Het percentage laptops waarvan de accu is te vervangen, is in drie jaar tijd gedaald van 77 procent naar 42 procent. Dat claimt de Consumentenbond op basis van onderzoek waarbij naar 612 laptops gekeken werd. Tussen de verschillende merken zitten veel verschillen.
Dat laptops steeds vaker een ingebouwde, niet verwisselbare accu hebben was wel duidelijk, maar de Consumentenbond heeft nu in kaart gebracht in welke mate de verandering heeft plaatsgevonden. In 2012 konden gebruikers nog bij 77 procent van de laptops de accu vervangen, dit jaar is dat gedaald tot slechts 42 procent. Daarbij zijn de 2-in-1-convertibles niet meegeteld: als die als laptops waren meegeteld was het percentage nog lager uitgevallen. Van 2013 op 2014 vond de grote omslag plaats, blijkt uit de cijfers van het onderzoek.
Bij Toshiba en Lenovo kunnen de meeste accu's nog wel eenvoudig uit de behuizing gehaald worden volgens de bond. Bij Toshiba was bij slechts 1 van de 21 modellen speciaal gereedschap nodig voor de vervanging. Lenovo scoorde het best in de test van de bond: bij 60 procent van de modellen waren de accu's kinderlijk eenvoudig los te klikken.
Ook HP en Peaq hebben nog veel laptops met verwisselbare accu. Bij HP kostte het verwisselen bij de helft wel 'enige moeite'. Bij Acer en Asus is dat al minder en Apple heeft in het geheel geen modellen met los te koppelen accu. De Consumentenbond tekent aan dat het contrast bij Acer groot is: een derde van de laptops van de fabrikant heeft een accu die juist heel eenvoudig te vervangen is, terwijl een kwart een accu heeft die geheel vast zit. Bij Asus is een kwart niet vervangbaar.
Fabrikanten maken gebruik van ingebouwde accu's omdat dit mogelijkheden tot andere, dunnere formfactors en hogere efficiëntie geeft, zo geven ze zelf ook aan. Daarnaast kan dit de bouw van laptops goedkoper maken. Het nadeel is dat gebruikers bij problemen deze niet zelf kunnen repareren en ook neemt de efficiëntie van accu's na een aantal jaar af: deze kan dan niet vervangen worden door een nieuwer, efficiënter model.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten