2018-02-08

Hoe koop je een computer?

Desktop of laptop? En welk model? Het merk, de prijs, de technologie ... Zie je door de bomen het bos niet meer? Carrefour gaat samen met jou op verkenning.
Mobiel of niet?
  • Gebruik je je computer maar op één bepaalde plek en heb je daar genoeg plaats voor? Ga dan gerust voor een desktopcomputer.
  • Gebruik je je computer vaak op verplaatsing en werk je op nogal ongewone locaties? Neem dan een draagbaar model van 15 inch. Het gewicht is redelijk en het klavier comfortabel genoeg.
  • Als minder mobiel ook ok is, neem dan een grotere laptop: een groter scherm van 17 of 18 inch, een breder klavier, een afzonderlijk numeriek klavier en een grotere batterij.
  • Als je veel beweegt en je computer overal mee naartoe wilt nemen, dan is een minilaptop superhandig. Vaak wegen deze kleine notebooks minder dan een kilo en door hun kleine afmetingen kan je ze gewoon in een kleine tas meenemen.

En de technologie?

  • Vermogen: het vermogen van je computer hangt af van de processor, het digitale 'hart'. Desktopcomputers zijn krachtiger maar laptops halen hun achterstand stilaan in. Maak van je computer een echt werk- of gamestation door hem met performante randapparatuur uit te breiden.
  • Opslagcapaciteit: hoeveel hardeschijfruimte heb je nodig om films, foto's, muziek, games ... te bewaren? Kijk ook naar de snelheid waarmee je computer de gegevens 'wegschrijft'. Die wordt uitgedrukt in toeren per minuut of rpm. Sommige computers hebben een flashgeheugen. Dat is sterker maar redelijk duur.
  • Uitbreidbaarheid: naast het geheugen en de harde schijf kan je aan een draagbare pc weinig veranderen, terwijl je bij een desktopcomputer makkelijk onderdelen kan upgraden of toevoegen wanneer ze te oud of te traag geworden zijn.
  • RAM-geheugen: dit tijdelijke geheugen bewaart gegevens die de processor verwerkt. De meeste computers hebben 4 GB RAM-geheugen. Dat is genoeg voor bureauticatoepassingen. Om te gamen, heb je al snel 6 tot 8 GB nodig.
  • Autonomie: hoe langer de batterij meegaat, hoe zwaarder ze is. Niet alleen de kwaliteit, maar ook het verbruik is belangrijk. Sommige processors laten computers in een energiebesparende stand werken. Reken doorgaans op 2 tot 8 uur autonomie voor bureauticatoepassingen. Met een desktopcomputer werk je zo lang je wilt. Dankjewel stopcontact!
  • Grafische kaart: kies een krachtige grafische kaart als je graag gamet of met 3D-animaties werkt. De kaart veroudert snel en kan je maar zelden vervangen. Kies een model van minstens 1 GB RAM met een krachtige grafische processor.
Toshiba PABAS213 Batterij 4400mAh/48wh 10.8V
Bose 061384 061385 Batterij 2230mAH/17Wh 7.4V
ASUS C21N1334 Batterij 38WH 7.6V
Acer PA-1450-26 Laptop-oplader
Lenovo ADLX65NCC2A Laptop-oplader

Geen opmerkingen:

Een reactie posten