2018-02-01

Hoe gaat mijn camera accu langer mee?

Een van de nadelen van digitale camera's is dat de batterij in de camera op kan raken. Er is niets frustrerender dan de perfecte foto instellen, wachten op het juiste moment, en er dan achter komen dat je batterij op is. Vaak ben je ook niet in staat direct jouw batterij op te laden of heb je geen reserve batterij bij je. Batterij expert Batts.nl heeft voor alle fotografen 10 tips op een rij gezet waardoor jouw camera langer mee gaat.
Met dit overzicht wil Batts.nl fotografen inzicht geven in hoe zij energie kunnen besparen. In ons overzicht gaan we in op verschillende functies die iedere moderne digitale camera’s zou moeten hebben.
1 . Schakel het LCD-scherm uit
Het LCD-scherm is een van de meest energie verbruikende onderdelen in een digitale camera’s. En juist die energie wordt vaak verspeeld. Een andere mogelijkheid is de helderheid van het LCD-scherm naar te verlagen.  Bij de meeste camera’s is de helderheid aan te passen in het setup menu.
2 . Beperk foto’s kijken op de camera tot een minimum
Zoals hierboven al toegelicht, het LCD-scherm verbruikt het meeste energie, en het verbruik van dat scherm is makkelijk in te perken. Zo kost het bekijken van de door jou gemaakte foto’s veel energie. Het is dan ook aan te raden om het bekijken van previews en het kijken naar de perfecte instelling en licht tot een minimum te beperken.  Ook het tonen van afbeeldingen aan anderen kost veel stroom. Wacht met het laten zien van uw foto’s totdat de camera bijvoorbeeld weer is aangesloten aan een oplader of totdat de foto’s zijn geüploaded  op een laptop of desktop. Ook het wissen van beelden kost stroom. Daarmee wachten bespaart al een hoop stroom.
 3 . Verminder het gebruik van continue autofocus
De motoren die optische componenten van een digitale camera laten bewegen om zo te focusen verbruiken veel stroom . De meeste camera's kunnen worden ingesteld op continu autofocus of enkelvoudige autofocus . Continue autofocus wordt gebruikt om een bewegend object of persoon zonder focus te verliezen . Als u de sluiterknop half ingedrukt is zal de camera zich blijven richten op het object . Omdat dit veel energie kost , is het het beste om te wachten totdat het object zich in de gewenste positie bevindt en dan pas te drukken op de ontspanningsknop . Bij het fotograferen van stilstaande objecten, kan de continue autofocus volledig worden uitgeschakeld. Het is dat geval beter single-shot of handmatige scherpstelling te gebruiken . Handmatige scherpstelling is voor het besparen van de batterij altijd het beste omdat dit het minste energie verbruikt.
4 . Gebruik de ontspanknop minder
Zoals hierboven uitgelegd, kost het indrukken van de ontspanknop energie, ook als deze maar half ingedrukt zal de camera zich focussen en begint de camera zich voor te bereiden op het nemen van een foto. Naast de lenzen komen ook andere elektronische componenten in beweging, zo wordt bijvoorbeeld de flitser voorbereid om in werking te treden in lagere lichtomstandigheden . Het is dan ook aan te raden om alleen op de ontspanknop te drukken als men echt een foto wil gaan maken. Drukken de ontspanknop op een ander moment kost slechts stroom.
 5 . Gebruik de Power Saving mode
De meeste camera's zijn voorzien van een energiebesparende modus in het setup-menu . In de energiebesparende modus, wordt de camera geactiveerd door een druk op de knop. Op deze manier verbruikt de camera minder energie en het is zelfs handiger in plaats van het constant in- en uitschakelen van de camera. Elke keer als de camera wordt ingeschakeld , wordt het welkomstscherm weergegeven, en dat kost onnodige energie. De energiebesparende modus is bij de meeste camera’s te vinden in het setup-menu.
6 . Gebruik geen automatische flits
Automatisch flitsen leidt vaak tot onnodig gebruik van de flitsfunctie. Bij het nemen van een foto van een landschap of een object in de verte, reageert de flitser op lichtomstandigheden in de directe omgeving. Hierdoor gaat de flitser vaak af zonder dat dit enig effect heef top foto. Daarnaast is het zo dat, bij camera's die het mogelijk maken om de ISO-instellingen te wijziging, vaak helemaal geen flitser nodig hebben.
7 . Verzorg Batterijen
Accu’s moeten regelmatig worden opgeladen, na het opladen is het niet handig om ze in de oplader te laten zitten of ze helemaal leeg te laten lopen. Probeer een batterij dan ook altijd minimaal 20 procent vol te houden. Daarnaast is het aan te raden om de handleiding van de camera te lezen. Daar staan vaak instructies in om batterijen zo goed mogelijk te verzorgen. Als de batterij ouder wordt zal hij ook sneller zijn lading verliezen. Het is aan te raden om na een aantal jaar de oude batterij te vervangen. Bergt u de camera voor een langere tijd op? Dan is het handig om de batterij uit de camera te halen. Daarnaast is het belangrijk de batterij in uw camera minimaal één keer per jaar te gebruiken.
8 . Let op de temperatuur
Accu’s die worden bewaard op een warme plek zullen snel energie verliezen. Accu’s die echter aan extreme kou worden blootgesteld verliezen ook snel capaciteit. Het is dan ook belangrijk accu’s zoveel mogelijk op een normale temperatuur het houden. Daarbij is het goed om te weten dat warmte vooral voor de lange duur slecht is en kou zorgt ervoor dat batterij meer energie moet afgeven om iets te kunnen opladen.
9 . Uitschakelen van Image Stabilization
De functie beeldstabilisatie in lenzen en body's laat onderdelen in uw voortdurend werken . In veel gevallen heeft men geen beeldstabilisatie nodig hebt om goede foto’s te maken. Als u het niet echt nodig heef is het aan te raden deze functie uit te schakelen.
10 . Koop een back-up accu maar weet wat u koopt
Er zijn zoveel verschillende accu’s en batterijen dat u al snel niet meer weet welke batterij de juiste is voor uw camera. Zo zijn er originele accu’s en namaak batterijen, zoals die van Patona. Behalve in prijs is er geen werkelijk verschil tussen de batterijen. U kunt gerust een accu of batterij van een ander merk kopen. Wel is het goed om te weten wat voor een soort batterijen er op de markt zijn en wat de kenmerken van deze verschillende batterijen zijn. Onderstaande tabel geeft een kort inzicht.
Acer ADP-135KB PA-113-05 Laptop-oplader
Lenovo ADLX65NCC2A Laptop-oplader
Acer A13-045N2A KP.0450H.001 Laptop-oplader
MSI ADP-180NB BC Laptop-oplader
MSI BTY-L77 Batterij 7500mAh/83.25Wh 11.1V

Geen opmerkingen:

Een reactie posten